Sari la conținut

Altele


Vrsv Gunoier
 Share

Postări Recomandate

o fi fost modificat genetic 'hibrid', institutul de cercetari de la Fundulea functiona la capacítate maxima

pe vremurile alea se mai cultiva si canepa, in-ul, aveau baietii de la facultatile de profil ce face, acum romania le importa din india.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 231
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Nu stiu exact care este scopul topicului. Bineinteles ca in 45 de comunism sau facut si lucruri bune dar lucrurile rele au fost mult mai multe. Oricum toate relele din ziua de azi de la noi se datoreaza comunismului sunt o directa consecinta a comunismului.

Cat despre mandria care o aveai atunci ca , cetatean al RSR nu era justificata in nici un fel. Erai zero barat toti radeau de tine, nu numai occidentalii ci si si bulgarii, unguri, polonezi, cehoslovacii toti erau peste tine. Iti era rusine sa zici ca esti roman. In afara de albanezi noi eram cei mai saraci si mai fara nici un drept ,condusi de un analfabet.

Despre industira din Romania socialista. si pericolul ei pentru industia din vest. Poti sa iti dau exemplu care il stiu mai bine adica aro. Idioatele care comenteaza despre Aro acum la televizor zic ceva de genul legendara masina Aro etc. VAX..ARO nu a rupt gura targului pe nicaieri, faptul ca se exporta in 100 de tari era ceva de propaganda , 1 aici, 10 dincolo etc. Erai cel mai tare in Etiopia, Papua Noua Guinee etc, nici o tara dezvoltata nu a apreciat aro cel putin nu gama 24. IMS a rupt gura targului a castigat concursuri . A fost apreciata in Vest acolo unde conteaza. ARO nu a castigat nici un concurs important nici odata. Nici tarile din Africa mai dezvoltate nu au acceptat. Cei de la uzina multi oameni foarte capabili , datorita partidului nu au reusit nici o data sa implementeze nici o idee buna cu care veneau de afara. Se ajunsese la sityuatia ca aro sa se dea contra banane su masline la africani si apoi sa se vanda acele banane pentru a se putea obtine ceva valuta pe ele. Cam asta era valoarea lor.

Si ce se vindea in vest se vindea la pret de nimic.Era un italian care cumpara aro 10 le refacea punea motor de ww si le vindea in italia. I se bagau pe gat si aro 24 si tv. El isi putea permite sa arunce tv si aro 24 sa bage bani in aro 10 si sa sa scoata un profit frumos( omul vroia sa ii faca o statuie Elenei Ceausescu ) Practic profitul fabrici erau foarte mic. Productivitatea zero, 12000 muncitori puteau sa faca 50 de masini pe zi. Dacia acum face cam 700 cu aceiasi numar de muncitori.

A fost o aprobare venita de sus ca 50 de muncitori sa aiba voie sa cumpere ARO.Au luat toti motoare de Brasov- se fura motorina.Desi era interzs toti le-au vandut nu puteai sa mergi cu ele , si au luat dacii. Motorul diesel - o improvizatie- vibra groaznic te lua cu ameteala.

 

http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/istoria-aro/9659-am-avut-aro-la-inima-m-am-zbatut-pentru-el-la-fel-sau-chiar-mai-mult-decat-oamenii-de-la-uzina.html

 

http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/istoria-aro/11190-cum-vedeau-masina-patronii-englezi-din-kenya-aro-aspirator-de-praf.html

 

http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/istoria-aro/12897-toti-care-au-luat-aro-cu-aprobare-speciala-au-ignorat-interdictia-lui-giuvelca-de-a-nu-le-vinde.html

 

Cam asta era toata industria din Romania.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Toata ...aia care o stii tu.

 

aerofina si turbomecanica inca mai sunt pe picioare.

 

tot ce a fost bun si a mers, a fost distrus cu buna stiinta, totul trebuia sa treaca in domeniu privat...dar nu...nu asa cum ne inchipuiam, noi sau cel putin unii dintre noi ( vezi mai sus....nesatisfacutii traiului actual)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ Taz Nu vreau sa te contrazic insa te inseli grav in multe privinte.

Crezi ca industria laptelui sau cea a telefoniei fixe erau deficitare pe vremea comunismului? Eu cred ca mergeau de duduiau si totusi au fost puse la pamant

Am participat la revolutie, iar dupa aceea am tot citit despre ce s a intamplat. Lumea este condusa economic si numai economic iar daca n am fi avut nici un fel de resursa, nimic, fi sigur ca n ar mai fi facut rusii si americanii revolutie la noi. Uita te in jurul tau si vei observa ca unde e ceva de haleala sunt si ei. De aceea au, pentru ca au furat, fura, si or sa fure in continuare.

 

Lumineaza ma si pe mine te rog , daca poti: ce cauta englezii in linsulele Malvine? si de unde pana unde sunt ale lor? ca nu sunt nici macar in aceias emisfera...

 

Ca sa nu mai vorbim de abuzurile din Kalinigrad sau Africa de Sud sau ...etc, etc, etc.

 

 

ENCLÁVĂ, enclave, s. f. 1. Fragmente de roci de altă natură înglobate în masa rocilor eruptive. 2. Teritoriu de mici dimensiuni având o populație puțin numeroasă, aflat în apropierea graniței dintre două state, în interiorul unuia, dar aparținând celuilalt. 3. Situare geografică a unui stat sau teritoriu înconjurat total de spațiul altui stat. – Din fr. enclave.


» Post actualizat in 22 Jul 2014 09:35

Uite aici inca unul din miile de exemple. Daca aveti timp uitati va caci este super interesant!

 

http://www.filmedocumentare.com/cine-a-omorat-masina-electrica/

Editat de Ursu Gunoier
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In discutia asta nu pot sa nu fiu de acord cu Taz. De daramat nu s-au daramat decat fabricile care oricum erau create artificial, cat despre industria alimentara sa fim seriosi, in 89 aveau tehnologie veche de 30 de ani iar falimentul s-a datorat politicii de stanga a guvernelor FSN (Tatucul Iliescu & co.), Cand preturile materiilor prime erau la liber dar preturile pruduselor finite alimentare erau plafonate.... =faliment.

Agricultura pe care multi de aici o lauda avea performante sub 50% fata de azi, singura diferenta este ca atunci toti puteau fura cate ceva si deci in loc sa avem cativa proprietari de terenuri bogati aveam o intreaga clasa sociala care "combina"... Din nefericire vremurile nu se vor intoarce pentru ca intre timp tehnologia a avansat in asa masura incat in agricultura in ziua de azi 300 ha se lucreaza cu 5 oameni angajati permanent nu cu 30 ca pe vremuri...

Cred ca e vremea sa renuntam la mitul strainilor (de preferinta vestici) care sug sangele poporului - imi aduce aminte treaba asta de propaganda comunista despre capitalistii putrezi si retrograzi- si sa ne uitam in propria ograda si ce putem face noi ca sa ne fie mai bine ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca e vremea sa renuntam la mitul strainilor (de preferinta vestici) care sug sangele poporului - imi aduce aminte treaba asta de propaganda comunista despre capitalistii putrezi si retrograzi- si sa ne uitam in propria ograda si ce putem face noi ca sa ne fie mai bine ...

 

 

Ne imbatam cu apa rece

 

Gazul il cumparam de la francezi (care duc banii si platesc impozite in tara lor)

Energia electrica de la italieni

Telefonia fixa de la greci

Benzina de la unguri austrieci etc etc etc

 

Dintro data am devenit incapabili sa ne mai gestionam resursele

 

Muncesc 12 -14 ore pe zi, si multi din prietenii mei la fel

Stiu suntem un popor de lenesi si de hoti

 

Sa fim seriosi... Niciodata in 2000 de ani nu ne am condus propriile destine ci doar am incercat caci sunten un popor prea mic

» Post actualizat in 24 Jul 2014 18:49

Tre' sa ai de acum Obligatoriu pensie privata care. ghici ce, se duce la BRD - franta.[a mea]

 

Adica statul este absolut capabil sa gestioneze impozitele dar nu si pensiile.

 

Muncesc ca boul si dau banii la francezi..

 

Judecati voi ...

» Post actualizat in 24 Jul 2014 18:59

De acord cu tine : agricultura e mai eficienta si in loc de 30 de oameni muncesc 5. Bun. Si ceilalti 25 care au si ei copii de hranit ce fac...? Crezi ca nu exista un echilibru in orice?

 

Cineva a fost invitat la un sedinta intr o fabrica iar seara dupa discutii au mers sa vada si fabrica. Cand sa apropiat omul a fost putin socat sa vada ca fabrica era in bezna desi se presupunea ca functioneaza. Morala... Robotii muncesc si pe intuneric.

 

Ideea e ca, de dragul banilor ne cam dezumanizam.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu telefonia fixa care duduia pana in 1989... sa fim seriosi. Duduia a butoi gol. La nivel de infrastructura coloana vertebrala inca era telefonista sa bage mufa(tehnologia anilor '30) si ceva centrale in cateva orase mari iar la public unii au asteptat 20 de ani sa le bage telefon. In timpul asta in vest in 1975 se introducea EWSD, cea mai buna centrala digitala ever.

La noi in cel mai bun caz se produceu clone ale unor chestii mai vechi. Stiu de cineva care si-a asamblat un calculator Spectrum din bucati de afara si a trebuit sa o faca sa nu se afle. Afara un talentat din asta s-ar fi laudat si ar fi fost cooptat la treburi avansate, aici te fereai ca vezi doamne poporul nu avea dreptul la calculator. Elevi straluciti, studenti straluciti, ajungeau ingineri si erau "uniformizati" ca seful lor era un secretar de partid analfabet.

 

Tatal meu a fost agronom, dar sefimea era "partid" si intr-o vara, presati de necesitatea planului la hectar, desi inginerul spunea pe baza masuratorilor ca graul are umiditatea peste norma si nu se poate secera graul, secretarii de partid au ordonat totusi sa fie secerat. Baza de receptie a rejectat tot graul ca fiind cu umiditatea peste norma si sutele de tone de grau au putrezit. Au platit aia ceva? nu, ca erau de la partid, si au trecut pierderea la "exces de productie". Asa se faceau tonele la hectar.

 

Au fost multe chestii bune facute in tara si meritul principal era ca ne autoutilam si eram capabili sa scoatem produse cap-coada, dar la ce pret si cu ce pierderi? Copsa Mica, Zlatna, Azomures Targu-Mure inecau orasul in fiecare dimineata cu o ceata galbena inecacioasa si alte uzine la fel.

De exemplu, la Electroprecizia Sacele se fabricau motoare electrice, demaroare, tot felul de borduri samd. Aveau de la turnatorie la vopsitorie etc. In vest erau fabrici specializate care faceau doar demaroare, pentru toate modelele de masini, cea mai buna fabrica producea pentru toti. Ca japonezii piesele de casetofon: mecanica de la JVC, electronica la Sony samd. La Electroprecizia se faceau si ceva rebuturi(normal) si gramada aia de cupru trebuia recuperata. Am nimerit in ziua aia acolo, cand femeile din fabrica ce in zilele normale asamblau colectoare, in ziua aia izbeau cu demaroarele defecte intr-un bloc mare de beton. Asta era deja in 1996 deci cam asa duduia tehnologia.

 

Treaba e ca daca ar fi ramas chestiile bune si mai ales daaa nu erau obtuzi de la partid si permiteau inovatiile,

 

Au fost alte chestii bune facute, cum e sistemul hidroenergetic, sistemul de cai ferate si altele, chestii de care profita tot poporul pana la urma, construite cu un pret foarte mare (soldatii munceau la beton la baraje, au fost multe accidente) si e jalnic ca toate astea au fost donate firmelor straine deoarece ne-am priceput sa le capusam. Aia nu se lasa capusati, sunt MEGA-CAPUSA si profita.

 

acum suntem aici

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu lucrez in agricultura. Inca ma mai pot urca pe cabina tractorului sa vad culturi de grau si porumb pana la orizont. In zona noastra, chiar si vechiul sistem de irigatii a fost refacut si modernizat. Cat vezi cu ochii.

 

Si asta la patron. Care tocmai dezafecteaza fabrica de zahar. Pentru ca este un energofag imens neperformant, in care ar trebui sa lucreze vreo 300 de oameni, pe care ar trebui sa-i plateasca, inclusiv CAS. Care ar duce la un pret de cost necompetitiv, care ar insemna faliment, care.... ar insemna 300 de someri.

 

Dar nu inainte de a costrui o alta fabrica, langa, care consuma pe sfert, are oameni calificati la 20%.

 

Eu zic sa nu ne mai cramponam de vechea infrastructura (fabrici, uzine, cacaturi) facuta doar sa dea de munca tuturor handicapatilor retarzi ai caror parinti erau frati.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In anii 80 tatal meu i si permitea sa aiba 2 motociclete ( cu atas si solo ) iar in absolut fiecare sfarsit de saptamana se calatorea undeva ( munte, mare, la tara, etc. ). Isi permitea minimum 2 concedii pe an, plus iesiri la restaurant cel putin lunar, facturi,haine decente, incaltaminte, cadouri pentru mine si mama mea etc. Si era un simplu mecanic. Daca acum suntem mult mai productivi si deci mai profitabili de ce oare nu traim mai bine? Mie imi miroase ca nu prea mai avem acelas nivel de trai. Eu am 600 de Evro sal si la sfarsitul lunii raman cu... datorii.


» Post actualizat in 31 Jul 2014 08:33

... Pe vremuri, dobanda pentru bunurile achizitionate in rate era de 1 - 2 % pe an, iar acum... dupa cum negociaza fiecare.

Editat de Ursu Gunoier
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

True, true....

 

Si eu la fel, 600, datorii. Nu am spus nici o clipa ca era eficientizarii, tehnologizarii, corporatii, consumism este ideala pentru oameni. Ca nu este.

 

Suntem mai productivi si mai profitabili, dar nu pentru noi. Ci doar pentru cativa oameni.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In anii '80 tatal meu nu-si permitea haine noi mai des de 1 data pe an. La fel era si cu mine si surorile mele, era sarbatoare cand incepea scoala ca primeam uniforma noua din cauza ca nu mai intram in aia veche. De mese la carciuma nici pomeneala, mancarea o facea mama pe baza de "tacamuri". Pepsi am baut de 3 ori in total inainte de 90 (de 2 ori la zilele unor colegi- unul avea tatal militian, celalalt sofer de tir pe extern). Concediul era intotdeauna cu cortul la mare unde si atunci gatea mama. Si ambii parinti ai mei au facut ASE-ul si lucrau in comertul exterior. Numai ca primeau 60% din salariu (in lunile bune) pentru ca erau penalizati ca nu faceau planul, pentru ca 50% din comenzile pe care le trimiteau la export erau refuzate din cauza calitatii proaste. Culmea e ca muncitorii din fabricile care faceau aceste rebuturi refuzate nu erau penalizati pentru ca ei faceau planul de productie si chiar depasiri- ce conta ca produsul finit era o porcarie cata vreme iesea la numar? Cam asta era mareata industrie atunci. Pot intelege insa ca oamenii care atunci isi luau salariile in felul ala si mai produceau poate si un salam de Sibiu in schimbul unor rulmenti de prin fabrica (ca doar e bunul intregului popor) regreta vremurile....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Familia mea producea salamul de Sibiu muncindu si parcela de pamant dupa orele de program si scoala si poate de aceea pe mancare nu se cheltuiau bani iar carnea era din belsug. Si ai cam inteles gresit caci nimeni intreg la minte nu poate regreta comunismul care a bagat mii de intelectuali si nu numai in puscarii si apoi i a executat cu incetinitorul. Insa eu personal consider ca acesti capitalisti care sunt acum la putere in toata lume sunt la fel de rai, daca nu mai rai, decat comunistii. De ce? Simplu! Pentru ca atunci acea lege stramba si nedreapta era totusi respectata de toata lumea inclusiv de membrii de partid.

 

Am sa ti dau un singur exemplu care m a impresionat si m as bucura din tot sufletul daca ai intelege.

 

Acum ceva timp, undeva in cartierul berceni, o conducatoare auto vorbind la telefon a intrat cu un suv pe trotuar si a lovit cu bara din fata o fetita ce se juca impreuna cu alti copii intr un parculet dincolo de trotuar. Realizand grozavia a dat cu spatele si smulgand bratul copilului din umar a incercat sa fuga cu bratul intepenit intre bara si caroserie.

 

Stii ce a patit acea femeie dupa un lung proces? Nimic. Absolut nimic!

 

Judeca tu cum e cu manipularea legilor astazi cand copiilor care fura nu li se poate face nimic legal si cand se duc in puscarie ca la bai, cu telefoane, televizoare, net, mese de biliard, droguri etc.

 

Eu cred ca acei oameni care au ramas in urma celor omorati de Huidu cam regreta legile comunistilor.

 

Am vazut copii de clasa a 7 la o scoala buna din sectorul 6 care fumau fara nici o problema de fata cu profesorii iar acestia nu le mai pot atrage atentia absolut de loc fara sa si riste postul. O fi bine?


» Post actualizat in 31 Jul 2014 19:36

Stiu un loc unde se vand materiale de mai bine de 15 ani, si stii ce face politia? Inchide ochii si ia spaga. De ani si ani si ani. O fi bine?

Editat de Ursu Gunoier
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu inteleg ce spui, insa incercam sa-ti explic ca ai aminitiri usor romantice despre vremurile acelea. In practica pentru accidentele de circulatie legea era aceeasi ca acum, numai ca atunci fiind mai greu cu benzina si muult mai putine masini, frecventa accidentelor era mai redusa. Cat despre legea care era respectata, gresesti de asemenea. La fel ca si acum si atunci erau in fiecare judet baronii locali, cu beizadelele lor numai ca se numeau secretari de partid si nomenclaturisti atunci. Nu intrai in conflict cu ei pentru ca diferenta era asa de mare intre ei si oamenii normali incat nu exista riscul sa dai peste ei intr-un club, iar cand ieseau cu masina pe strada politistii aproape ca nici nu-i vedeau din cauza numerelor mici (nu ca dimensiuni ci numerele de inmatriculare din 3 cifre).

 

Discutia despre copiii din scoli are legatura cu educatia de acasa. Daca sunt invatati de acasa sa acorde respect atunci nu vezi manifestari din astea in scoala. Dar copii imita comportamentul parintilor. Profesorul daca are talent se poate impune si fara sa le"faca"ceva elevilor. Nu mai sunt multi profesori cu vocatie insa din cauza ca cei buni se duc in sistemul privat la venituri mai bune sau se apuca de altceva. Si asta nu din cauza capitalistilor.

 

Bineinteles ca nici o companie sau investitor nu vine in Romania sau aiurea ca sa ridice nivelul de trai in zona, ci exclusiv pentru a face profit. Problema nu este economia de piata (capitalismul daca vrei) care presupune concurenta in toate domeniile, inclusiv in atragerea fortei de munca, ci clasa politica actuala care este in majoritate compusa din urmasii sau protejatii celor de atunci si lipsa de implicare civica a noastra a tuturor.

 

Despre politistii care inchid ochii si iau spaga- nimic nu s-a schimbat, ei existau si pe vremuri numai ca luau atunci si mai multa spaga raportat la venitul mediu. Acum le e mai frica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Invartim "epoca de aur" de acum 25 de ani asa cum invarteam mielul la Cuca, probabil peste 10 ani "epoca de aur" tot subiect viu de discutie va fi. Nu cred sa se mai fi vazut asa ceva in vreo epoca a Romaniei moderne, atata curent retrograd. Si asta nu se poate interpreta facil doar ca un capriciu omenesc.

Cate carti bune se scriu anual in tara, o trupa sau un cantaret/versier de valoare nu stiu sa mai existe exceptand ultime zvacniri ale veteranilor,
un muzeu nou cu vreo colectie semnificativa nu se mai deschide si ce exista se degradeaza, Editura Tehnica oare ce volum scoate sa ne repezim la anticariat sa cumparam ce carti stiintifice avem nevoie caci ce gasesti din import costa enorm sau efectiv nu se ridica la standardele necesare,

Vorbim acum de descentralizare si dezvoltare regionala cu cateva centre urbane mai bogate si regiuni pustiite cu locuitorii peste hotar.
Atunci cand pe harta tarii aparea industrie, sistem de invatamant superior si institutii de cultura pe langa fiecare oras indiferent de regiune aia se vroia dezvoltare regionala.

Raurile, fluviul, marea sunt nefolosite / au fost si s-au dus vasele romanesti adecvate timpurilor vedeti muzeul Marinei, cititi cartile pasionatilor navomodelisti, pe Dunare bateau apa cu zbaturile 7 nave de epoca in comunism,
calea ferata - ce era fruntasa in lume la densitate- nu se poate intretine in ritmul in care se degradeaza si oricum este taiata, bune mai sunt locomotivele ELECTROPUTERE ce mai trag ele din anii 70! avem cate 4 milioane de euro pentru necesarul de n sute de noi locomotive?! care necesita osii noi si alte piese constant,
poduri cu resursa expirata in toata tara vor trebui inlocuite cu ce bani, barajele hidroenergetice vechi iaca ce rezista dar pana cand, blocurile cat ne-or mai tine? nu prea au cazut au fost bune dar pana cand
armata? redusa la absurd si incadrata cu multe muierusti, armamentul din timpul razboiului rece- totusi ce BINE au functionat TAB-urile 4x4 si 8x8 in Afganistan! zic militarii-.
Cu 12 F16 vechi din anii 80 ne-au impovarat tradatorii doar cu ele ramanem in 2017, 12 avioane vor mai fi din intreaga aviatie de lupta ce in '89 numara 400 aeronave.


Cartiere noi de "vile" urate dezvoltate haotic si fara lucruri inventate cu multe generatii in urma precum canalizare, sosea, gaze, posta, pompier, dispensar, copaci (care erau norma acum 25 de ani).

In epoca trecuta ne laudam cu o societate "multilateral dezvoltata" si asta se putea realiza in pofida birocratiei/rigiditatii/heirupismului de fatada pentru ca existau planuri de functionare/ directii si obiective de evolutie in orice domeniu productiv sau intelectual in tot nomenclatorul slujbelor.
Oameni cu diverse aspiratii si pregatiri erau pusi la munca acolo unde isi alesesera si primeau un salariu. Programul de munca era de 8 ore si se respecta, orele de odihna, relajul vacantele erau fundamentate STIINTIFIC si se acordau, nu stateai de la 9 la 19 la munca si 2 ore in trafic.
Lucrai la Electrotehnica si produceai aparataj mult pentru export, atunci da, stateai peste program si primeai ore suplimentare platite f bine.

Industria romana un morman de fiare vechi cum au spus "domnul profesor" Brucan si domnul care a primit diplome mari in Franta (da e bpoct de bubuie) Roman. 5 birouri de proiectare si fabricatie romanesti pentru computere personale: http://www.homecomputer.de/pages/easteurope_ro.html

Problema este sistemul actual, capitalismul coorporatist, concentrarea averilor reducand parandaratul catre clasa muncitoare chiar si la popoarele vestice, inrobirea financiara a oricaror organizari sociale orase, judete falimentare, state americane falimentare, si declinul protectiei sociale - in toata lumea civilizata.
sistemul-economico-social, asa cum m-a invatat la politologie, da semne de punct critic,
ceva va bubui nu se stie daca rasturnand conducatorii pentru ca s-au infipt prea bine si pentru ca slugile lor sunt bine tinute in haturi: oamenii de vaza din toate tarile sunt inregimentati in masa in societati mistico-mercantile internationale

, securistii si militienii inchi ochii sau chiar ii servesc.
Orientul mijlociu ce se ridicase la anumite standarde de viata odata cu belsugul din petrol este adus in lumea a 3-a si zece ani de "misiune de pace" in Irak se termina cu capete de copii infipte in tarusi de un "stat islamic", palestinienii joaca table intre ruinele caselor lor, Siria si Libia unde "analfabetul" construia industrii nationale sunt ruine violente etc. Si soldatii romani mot pe astfel de kkturi se duc sa se plimbe cu puscociul intre ruine doar doar calca pe o mina (pusa de MI 6 cum s-a descoperit in Afganistan acum cativa ani)
Ei intaresc parteneriatul strategic cu o tara care nici macar nu isi mai trimite presedintele in vizita - de unde il pupau in fund Nixon, Cartern Reagan pe "analfabet".


La noi si in biata Europa de Est, vanturata de imperiile europene de cand au plecat turcii, e mai greu ca in Vest.
Mica intelegere balcanica a regilor au rezolvat-o prin razboiul mondial,
ridicarea Balcanilor -economica si politica - pe care a dorit-o "analfabetul" tragand cu sarbii si negociind cu bulgarii si grecii, a fost amanata acum pentru alte generatii.
Industria comunista cu ale sale cicluri de productie (nu toate profitabile dar toate interdependente) in stransa legatura a fost neglijent si/sau voit condusa spre inchidere.
Institutiile statului sunt dublate si inlocuite: de paza magazinelor se ocupa un barosan nu militia, de nasterea copilului tau alt barosan nu un spital incadrat intr-o ramura stiintifica nationala, medicamentele nu mai sunt industrie non-profit ci jecmaneala, pensia fa-ti-o privata mai bine, nu-ti conduce masina sa nu platesti dari private (RCA) impuse prin lege, du-te cu GFR nu cu CFR ca aia au bani ca nu repara linii, esti roman si deci mai animal decat maimuta indiana care pute a curry la mine in Austria ia de-aici cinspe milioane si stai peste program ca te dam afara de la banca noastra.

Era chipul "conducatorului", "analfabetului" etc. in orice scoala, acum o data la 4 ani si intre timp ca nu le curata nimeni vezi chipul tuturor secaturilor pupincuriste politiciene la fiecare colt de strada pe stalp, vrei presedinte o curva de la Intercontinental? nici o grija sa nu te miri prea mult daca la numaratoarea voturilor iese - ca se stie ca tot cine trebuie iese- si daca nu iese neaparat respectivul, restul din care chipurile trebuie sa alegi este la fel.

Si beizadele au fost si atunci, desigur, dar discrepanta sociala, income disparity era mai mica, un judecator era platit cat un inginer, un inginer cat un maistru sau mai putin, un director de uzina de 2 max 2,5 ori mai mult decat muncitorul, suprema Dacie si rareori ZIL-ul stateau la dispozitie clasei conducatoare, protocol, deplasari, vinut, mistret, curcan, amante dar si treaba si ochiul atenta care ii studiaza.
nu suprasituarea, opulenta, desfraul, invincibilitatea baronilor locali sau internationali de acum

si lectii de-astea imi tine adesea tata care a ajuns director tehnic intr-o uzina cu 10 000 de oameni, oteluri speciale vitale inustriei romanesti si vandute bine la export (o mare parte se exporta in RFG unde se rebranduia KRUPP), succesul inregistrat in anii respectivi i-au permis sa supravietuiasca o buna bucata de timp cu legaturiel de furnizare si desfacere slabite si abia recent sa se distruga.








Editat de Aleko
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Draga Balshoi cand alternativa la ARO este trabant normal ca ARO ti se pare o super masina. Cei din Germania de Vest erau de alta parere pentru ca aveau de unde alege.

Aleko era mai bine pentru tatal tau daca era analfbet si nu inginer dar era sef la magazinul de carne. Asta era societatea nostra multilateral dezvoltata , un loc unde sa fi inginer, profesor,doctor, muncitor, un om cinstit erai zero in comparatie cu seful gestionar de la magazinul de carne, de paine, de televizoare etc care avea bani, putere, imfluenta era numarul 1. Datorita faptului ca nu se gasea nimic sau nu se gasea niciodata suficient.

Daca m-ar intreaba cineva mai tanar cum a fost pe vremea comunismului ca lectie de istorie placuta i-as zice sa se uite la niste filme : Undeva in est,Balanta, Secretul lui Bachus,Concurs care descriu perfect societea de atunci.

Inca mai avem niste iluzii despre comunism care la o analiza atenta nu tin. A fost o perioada nefasta pentru noi care numai ne-a distrus pe noi ca popor si a crescut la dimensiuni eneorme diferenta dintre noi si occident.

Discursul lui Ceausescu nu merita comentat.Intr-o societate normala el nu ajungea nici sef de tren.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inseamna ca tu ai trait rau pe vremea aia si familia ta s-a descurcat mult mai greu.

 

 

Seful gestionar de la magazinul de carne avea si el nevoi la randul lui nu era zeu. Ultimii 3 ani din comunism am lucrat in comert (alimentatie) si stiu cum mergeau treburile. Pe vremea aia n-a crapat nimeni de foame.....sa vedem acu.

 

Ceausescu a fost o simpla marioneta in mana serviciilor secrete si a trepadusilor de tot felul ce s-au trezit cu functii peste noapte, care in final a fost dus (manipulat) acolo unde trebuia sa ajunga, ca dealtfel si tara....gloata.

 

daca faci trimitere la 3 filme turnate pe vremea aia ca tineretul sa-si faca o idee cum se traía, esti tare nene.

Editat de Burg_man
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aleko era mai bine pentru tatal tau daca era analfbet si nu inginer dar era sef la magazinul de carne. Asta era societatea nostra multilateral dezvoltata , un loc unde sa fi inginer, profesor,doctor, muncitor, un om cinstit erai zero in comparatie cu seful gestionar de la magazinul de carne, de paine, de televizoare etc care avea bani, putere, imfluenta era numarul 1.

A fost foarte bine unde a fost pentru ca din fiu de tarani instariti, fara a avea darul pupincurismului, fara a invarti spaga cu maiestrie, pentru ca mai pe sleau ii lipseste orice iscusinta in ale smecheriei si are mai degraba carente in a socializa,fara a fi promovat pentru ca e prost si asculta din moment ce era reprezentantul tehnic in delegatiile din vest, fara a avea o atitudine despotica cu angajati, a promovat profesional in timpul tineretii.

Folosind limbajul de acum a facut parte dintr-o companie tanara, a crescut cu ea, a dobandit si folosit cunostinte, a ajuns la performanta - made in Romania- a avut un nivel de trai mai bun dar niciodata opulent in ochii tanarului muncitor, realizarile fabricii de care pe buna dreptate se mandreste (ca si alte zeci de mii de persoane) sunt prestigiu personal nu sursa de profit inzecit.

Seful de la magazinul de carne cred ca-l saluta cu respect si probabil ca sarea sa-l serveasca cu ceva special si el se jena.

Adica un parcurs uman de succes pe care l-au avut multi din generatia lui si inca cateva, atunci cand se construiau fabrici si institutii din nimic.

 

Generatii de tarani care practicasera in mare parte o agricultura de subzistenta si necontrolata (am o monografie interbelica a unui sat iar popa deplange ca taranii lui nici nu stiau sa puna ceapa darmite legume pe langa casa, paiele de la graul lor nu le strangau in capite) si-au trimis copiii la oras unde au devenit cel putin muncitori specializati (ce poate ulterior au construit cele mai mari rafinarii din lume sau au frezat cartere de transmisii de elicopter), sau daca au ramas in sat au invatat sa conduca tractorul si combina, si-au daramat casele de chirpici si au ridicat case tip din caramida, s-au bucurat cand au aprins primul bec.

 

Evident ca nu trebuie proslavit "analfabetul", sistemul nu trebuie privit roz pentru ca pe alocuri a fost monstruos, dar trebuie sa privim limpede la ce avem acum si cat de repede ne indreptam spre Ucraina si lumea a 3-a.

Acum se platesc salariile la stat si pensiile din imprumuturi.

 

Editat de Aleko
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am dat exemplu cu filmele alea pentru ca ilustreaza pefect societatea de atunci. Am dus-o bine eu si ai mei atunci as putea spune ca am facut parte din cei privilegiati cu acces la magazine cu circuit inchis etc. Nu trebuie sa regretam societatea aceia de loc. Tot ce este rau acum la noi prorvine de atunci este consetinta a ceea ce s-a intamplat in timpul comunismului. Am dat exemplu cu cei din comert pentru ca am cunoscut fenomenul si banii pe care ii invrteau unii si pilele si relatiile.

Cu bune cu rele societatea normala a fost cea de pana in 45 pana la venirea comunismui.

Bineinteles ca s-au facut si lucruri bune dar noi trebuie sa ne raportam la ce s-a facut in occident nu la noi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Filmele au la baza fictiune, propaganda, si de aceea nu trebuie luate de catre tinerii din ziua de azi ca si un punct de reper. O carte zugraveste mult mai bine traiul din anii trecuti si daca imi permiti as aminti de Morometii, dar in ziua de azi cine mai are timp sa citeasca o carte? oricare ar fi ea.

 

Ma bucur sa aud ca a-ti avut un trai decent,

In general se traía binisor cu toate ca nu se gasea nimic lumea avea de toate, vezi tu in circumstantele date romanul s-a descurcat si se va descurca in continuare, inflorise comertul de dedesupt (pe sub mana) de care ne amintim nu cu prea mare drag. multi ajungeau sa infunde puscariile din cauza traficului la negru (ilegal) de diverse.

 

Pana nu trece generatia asta de lupi care sunt la conducere si au apucat vremurile trecute, poate si urmatoarea, n-o sa vezi vreo schimbare in bine a lucrurilor.

pe mine ma intriga cel mai mult ca 'Ei' se lupta din rasputeri ca tara sa ajunga o ruina...daca nu o fi ajuns intre timp. ca s-o poata imparti linistiti intre ei sau s-o vanda pe te miri ce.

 

Trita Fanita a cumparat grau de la unguri vreo 7-8 ani la rand dupa revolutie, si taranul roman arunca grau la gaste sau la purcei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

A incasat comisioane la greu el si alti din clica de la conducere.

 

Infrastructura agrícola construita de Ceausescu mai producea cativa ani pana se facea transferul total in domeniul privat dar nu s-a dorit asta. Tractoare ereau, fabrica de tractoare la fel a fost, nu ereau ele Masey Ferguson sau jon Deer dar cu ele se putea munci o perioada.

 

Se tot tipa in gura mare ajutoare-ajutoare, gresit....romania nu a avut nevoie de ajutoare, a avut nevoie de mobilizare si organizare de sus ca doar scapase de comunism de acum munceam pt noi nu mai trebuia sa plece ca inainte totul la export, dar de sus nu a venit decat prapad.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"Iera ghini pe vremea iesăsăsărului; (iera trii rubli triszăşşinnşi di capinci dzîua di rabota) da' pîn una alta, trebi di făcut şeva să nu crăchi di foame"

Rabotaet cat rabotaet ..da șî cîn ti-o lichi foamia di hlebî... îț f.u.t.i. una rusu di treși di Bierlin măi șeva ca migurili NATO!

Editat de Geo_74
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...