Sari la conținut

Scuter50cc 2T... schimbat segmenti/piston, am scanteie, dar nu pornest


mandgeo
 Share

Postări Recomandate

Este vorba despre un scuter Peda Desire 50, 2 timpi, care imi face zile fripte...:D

 

Inceputul acestei probleme este urmatorul (cred)... i-am schimbat statorul/bobinele de la magnetou pentru ca aveam probleme cu incarcarea si inca am. Deci, am schimbat dracia de stator, s-a schimbat imediat mersul si am fost nevoit sa ii fac un nou reglaj de carburator. N-am stiut exact ce distanta sa las intre magnetou si cititorul ala de impuls care merge spre CDI. Am lasat 0,4 mm. E bine? Intr-adevar mergea brici. Am castigat ceva viteza, dar cred ca dintr-o tampenie pe care am facut-o. Am uitat, nu am fost atent, nu am dat prea multa importanta la aerisirea pompei de ulei si probabil ca amestecul la viteza superiaora era sarac in ulei, si tocmai d-aia se infigea si mai bine.

 

Bun. Am ajuns la munca, dar la plecare nu mai avea forta. Adica, se tura motorul, dar nu prindea viteza. Initial m-am gandit la volanta (partea stanga, cea cu rolele)...ca s-o fi slabit piulita si asa mai departe. Pe masura ce l-am chinuit, s-o fi incalzit motorul si a inceput sa mearga normal. Am reusit sa ajung acasa, dar a doua zi nu a mai pornit. A avut un zvac la inceput si ata. Mort a fost.

 

Initial m-am gandit ca am incins/decalit segmentii si nu mai am compresie. I-am cumparat un piston+ segmenti si am schimbat. Segmentii noi intrau fest pe camasa. Am schimbat segmentii, am pus ce era de pus la loc, dar tot nu pornea. Dupa faza asta ma gandeam ca am reusti sa astup evacuarea, si intr-adevar improvizatia mea de garnitura dintre motor si toba astupa cam 60-70% din evacuare. M-am apucat si am spalat si toba, daca tot am ajuns la capitolul asta, dar fara vreun rezultat.

 

Am incercat sa ii pun si benzina in capul pistonului, dar nu misca. Am pus cam 0,5 ml. Bujia este proaspata. Scanteie am... pe cea veche una rosiatica, pe cea noua bate spre albastru. Dupa ce dau la pedala, nu mi se pare ca bujia s-ar uda.

 

Am incercat sa pornesc si fara filtrul de aer...nimic. Am desfacut si carburatorul...nimic anormal.

 

Ultima chestie la care ma gandesc este renumita "muzicuta", care se presupune ca ar trebui sa lase aerul sa circule intr-un singur sens prin motor. Cu carburatorul desfacut si un deget bagat in gatu ala de cauciuc de la admisie, am invartit de palele alea de la magnetou si se simte ca trage aer, dar parca il scuipa si inapoi. Este normal comportamentul asta?

 

Inca o chestie pe care am facut-o, dupa ce am reusit sa aduc dracia acasa. Am pus niste ulei in rezervor. Lucru care probabil ar fi trebuit sa-l fac dupa ce nu am aerisit pompa de ulei. Oare am pus cam mult? In 2 litri, am pus vrei doua dopuri de bidon de 5 litri (d-ala de apa). Dupa ce am constatat ca nu porneste, am mai pus 2 litri de benzina in rezervor, sa mai diluez.

 

Deci, care ar trebui sa fie urmatorul pas? Sa ma agit cu muzicuta sau sa imi bag un pumn in ochi?

 

Multzam anticipat pentru raspunsuri...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

aooleooo,ce cioban esti. verifica muzicuta sa nu fie lamelele distantate,sa nu se vada soarele prin spatiul dintre ele, nu mai regla aiurea ca il strici. pune 20 ml ulei la litru benzina. Nu are pompa ulei sa-i bage ulei?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Prin forum este greu sa "diagnostichezi" problema. Ai putea sa te uiti la muzicutza, cum zicea colegul de mai sus sa nu aiba lamelele distantate, sa cureti carburatorul, filtrul de aer ... S-ar putea sa ai cilindrul ovalizat ,atunci degeaba ai luat segmenti..

Ar fi bine sa rezolvi singur problema pentru ca majoritatea "mecanicilor" te jegmanesc de bani.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@megamotoreta... Tu nu esti in stare sa dai un sfat fara sa jignesti?! Am scuter de o luna sau doua, asa ca scuteste-ma cu apelativele.

 

@robike... Imi dau seama ca e greu sa faci diagnoza pe vorbe, dar aici sunt sanse mai mari sa citeasca unul care a avut aceeasi problema...si daca da un sfat fara muci e si mai bine.

In niciun caz nu am de gand sa ma duc la marii specialisti. La cat m-ar costa manopera, dublez valoarea atelajului. Mai bine arunc banii pe piese de banii aia. Si sa nu ai impresia ca nu am incercat sa imi rezolv problemele cu ajutorul diversilor mecanici din Bucuresti. Pur si simplu am avut numai experiente dubioase.

Legat de cilindrul ovalizat... sper sa nu fie cazul. Pistonul vechi era plin de calamina, dar nu imi aduc aminte ca depunerile sa fi fost mult prea neuniforme, ca si cum ar fi fasait printr-o parte. Presupun ca s-ar fi intins calamina pe piston sau camasa.

 

O sa incerc o alta muzicuta, daca reusesc sa desfac suruburile :((

Editat de mandgeo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci dupa ce ai schimbat pistonul si segmentii ai compresie?

Daca da, baga un ochi la muzicuta si vezi cum se prezinta cum sa zis mai sus nu trebuie sa se vada lumina, se poate repara dar mai bine cumperi alta noua

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

eu zic sa shimbi simeringurile ( cel din spatele aprinderii si a pompei de ulei , si cel din spatele variatorului ) dupa asta incearca sa il pornesti si va merge .

Atentie la demontat si montat simeringurile

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Muzicuta e ok, zic eu. Nu intra lumina, lamelele sunt ferme, calca bine. Le-am mai arcuit un pic, pentru orice eventualitate, si le-am pus la loc.

 

@megamotoreta...tare as fi curios cum pui tu lamelele invers din moment ce ele sunt arcuite ca sa calce intr-un fel.

 

@adi_radu... intrebare... este normal sa fie ulei acolo unde se intalneste melcul pompei de ulei cu axul ambielajului? Asta am gasit in spatele statorului, adica in spatele plasticului din spatele statorului... http://img.photobucket.com/albums/v30/90GTVert/ScooterProject/401.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am schimbat si muzicuta. Niciun rezultat. M-am gandit ca daca ala care a avut scuterul inaintea mea s-a apucat sa arcuiasca lamelele spre interior, poate ca lamelele alea nu mai lasa aerul sa intre. Ghinion. N-a fost asta cauza.

 

Sa trec la simeringuri?! M-am apucat sa desfac pe cel din spatele statorului, acolo unde am vazut ulei (care ori e de la simering, ori din pompa de ulei). In spatele variatorului nu am vazut ulei...sau cine mai stie acu...

 

Cum naiba sa scot simeringu? Cu forta sau exista vreo metoda mai gingasa? Presupun ca in spatele acestui simering este un rulment.



Hai ca-i bine. am schimbat si semeringul pe partea dreapta, cel din spatele statorului. Intr-adevar, a iesit usor, iar cel nou a intrat greu, dar tot nu porneste.

 

Inainte sa imi rup degetele si pe la semeringul din stanga, cel din spatele variatorului... n-ar putea cumva sa fie CDI-ul defect? Da scanteie, la a doua pedala, dar poate ca nu o da cand trebuie...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa ce ai schimbat statorul a mers bine, deci ai nimerit pozitia magnetoului fata de senzorul de pe stator..deci dadea scanteia cand trebuie..De cdi si de bobinele de pe stator depinde intensitatea scanteiei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pozitia magnetoului nu as fi avut cum sa o modific. Zicea si taica-miu chestia asta...ca poate nu da scanteia cand trebuie. Dar statorul/magnetoul meu nu are reglaj de avans, ca la masina. Pe axul ambielajului este un shtutz, care se pupa cu o gaura de pe magnetou. Pur si simplu nu se poate pune altfel.

 

Singurul reglaj la care ma pot gandi este distanta dintre magnetul de pe magnetou si cititorul de impuls. Dupa ce am schimbat statorul am pus 0,4 mm. Intr-adevar s-a schimbat mersul motorului fata de statorul vechi, dar mergea. Cand nu a mai vrut sa porneasca am incercat sa maresc pana la 0,7mm, dar fara rezultat. Dupa ce am schimbat ce am schimbat l-am dus la 0,5...tot fara rezultat.



Am schimbat si semeringul pe stanga. A dracu lucrare.

 

Singura porcarie vizibila pe care am gasit-o in spatele variatorului este a fost muntele de jeg adunat pe si in jurul rulmentului cu ace de la starter/bendix (chiar nu stiu cum ii zice). Chiar, cum se numeste acel rulment cu ace? L-as cumpara, dar nici nu stiu ce sa caut, iar ce am gasit cu ace este rulmentul de pe boltul pistonului. Foto stanga.



Si...ca idee...as face acestei piese minunate (foto dreapta) niste fete drepte, ca sa pot tine cu o cheie normala. O fi o treaba buna sau doar o treaba mare?

post-76703-0-83725300-1373718899_thumb.jpg

post-76703-0-48554200-1373718981_thumb.jpg

Editat de mandgeo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

foloseste un spray de frane pt curatirea variatorului, rolelor, se depune mizerie de la sabotii ambreiaj,curea,este normal. pentru variator iti trebuie cheie speciala,nu te apuca sa pilesti ceva pe acolo ca faci praf transmisia,ti-am spun ca ciobanesti scuterul, nu te supara.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Adevaru'e ca nici prin cap nu-mi trecuse ca trebuie sa curat jegu. Traiam cu impresia ca asa e normal, ca ii face bine niste mehlem.

 

Intre "ce cioban esti" si "ciobanesti scuterul" este o mare diferenta, si nu-mi zice ca ce ai zis a doua oara vroiai sa spui de la inceput. Si imi devine un pic indiferenta parerea ta, mai ales ca vad ca ai o fixatie pentru ciobani.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu este nici o diferenta. un cioban ciobaneste un scuter. nu esti singurul care desface, umbla,trage si impinge si nu stie nici el de ce o face. eu asa am facut la un scuter un an si jumatate, si tot n-am reusit sa-l fac sa porneasca.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hai ca am pus si variatorul la loc, totul curat, ras, tuns si frezat, dar fara vreun rezultat. Nu-mi mai ramane sa ma gandesc decat la cilindru.

Aici devine un pic cam tragic. Sa dau peste 100 pe setul motor sau sa duc cilindrul la alezat? Daca dau cilindrul la alezat, este suficient sa cumpar segmenti cota superioara sau trebuie sa cumpar si pistonul potrivit?

 

@megamotoreta...hai mai scuteste-ma. Cu asa o carte de vizita, te-as ruga sa nu-mi mai dai sfaturi (daca ceea ce arunci tu aici se pot numi sfaturi). Cand o sa ajung la performanta de a ma chinui un an jumatate sa pornesc scuterul...o sa te caut.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca il duci la alezat iti trebuie pistonul cu cota nnoua si segmentii.Defapt iti trebuie pistonul si segmentii inainte sa il duci la alezat.



pistonul nou cum se misca pe cilindru?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pistonul nou se misca mai bine/fest decat cel inlocuit. Si segmentii au intrat greu/fest/cu emotii. D-aia nici nu m-am gandit la cilindru, ca situatia parea mai buna.decat inainte. Dar uite ca.tin degetul la bujie...si nu prea.e mare fas. Nici la invartit de magnetou... parca nu e ca inainte. O sa-i dau si cu niste apa+sapun pe la imbinari.. poate s-o fasai pe undeva...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

fi atent pune-i benzina in capul pistonului si incearca sa il pornesti ai grija ca sa fie bujia uscata si tragei pe furtunul de vacum benzina in carburator ! cand i pui benzina in cap la piston e obligat sa porneasca macar 10 secunde daca totul e ok ! Sau incearca sa il pornesti fara filtru de aer cu gura de la carburator acoperita ! si incearca sa ti putin de acceleratie pana se schimba sunetul !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am incercat toate gaurile, toate zemurile...nimic.

 

Momentan este facut zob, pe masa de lucru. Cred ca atunci cand am schimbat statorul (si l-am luat la ciocanele pentru ca nu se desfaceau suruburile) am deranjat imbinarea dintre cele doua cartere (sau cum naiba le zice fierataniilor care imbraca ambielajul). Acolo nu am gasit nici macar o urma de garnitura, asa ca, cel mai probabil, pierdeam presiunea care ar fi trebuit sa ramana in circuit.

 

Si daca tot am facut zob motorul...mai schimb si ceva rulmenti, ma mai dau cu capu de pereti sa gasesc prese de rulmenti. Treburi serioase...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Treaba cu rulmentii e usoara ! Pui rulmentii pe ambielaj pui o teava care sa intre pe bratul ambielajului si bati in teva ca sa intre rulmentul si pe stanga si pe dreapta apoi il bagi la congelator ! Incalzesti carterele bine gaurile unde intra rulmenti le incingi bine scoti ambielajul inghetat si il introduci prima data in carterul mic apoi pui silicon ( mastic ) pe margine si inchizi motorul cu cel de-al doilea carter apoi strangi suruburile ! E foarte simplu si e munca de 10 minute fara prese si alte chesti.... Cat despre deschizatura carterului nu aveai cum sa il deschizi de la niste ciocaniri pentru ca el este strans in suruburi...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...