Bobinele statorului sunt legate în două serii, dispuse alternativ de-a lungul circumferinţei statorului. O serie este cea a bobinelor de câmp pentru generator, cealaltă este pentru electromotor. Nu mă duce mintea să-ţi spun dacă ai putea să le legi între ele şi să obţii astfel un stator întreg dedicat generării de curent. Dar rezistivitatea bobinelor electromotorului este mult mai mică decât în bobinele de câmp, fiindcă ai fire mai groase și spire mai puține. Habar n-am.
Motorului de Tula îi place destul de mult să fie mai turat, deşi are ceva cuplu şi la turaţii joase. Inerţie multă fiindcă are volanta aia colosală, iar rotorul dinamului parcă-i scos de pe Titanic. Nici eu nu aveam lumini grozave, dinamul ăla rămâne tot dinam. Mulţi alegeau să pună o baterie de maşină în benă (din motive de spaţiu, de lene şi disponibilitate de a găsi baterie moto), însă dinamul n-ar fi fost niciodată în stare s-o alimenteze corect. Ba am remarcat - că am făcut şi eu treaba asta cu bateria de maşină - că este o cauză pentru luminile slabe.
Enormul dinam al Muraveyului este de (numai) 7 amperi, adică scoate cel mult 87,5 W. Începe să încarce pe la 1100 - 1200 rpm şi îi trebuie vreo 1500 - 1650 ture ca să-ncarce aşa cum trebuie. Fabricantul recomanda parcă o baterie de 20 A. Măricică. Cărbunii noi măsoară 16 - 18 mm în lungime, începi să-i înlocuieşti când au mai puţin de 11 mm. Între colector şi port-perii sunt vreo 4 - 5 mm, să ai în vedere şi treaba asta, să calce bine periile pe suprafaţa colectorului.
Multumesc de raspuns,
In vara am scos cu greu volanta,pina nu am facut o presa nu am reusit, exact pt perii si chiar am ramas surprins de lungimea lor
Totul parea intact
Da,la capitolul asta muravey-ul sta un pic mai prost,fapt constatat de mine confirmat si de tine
A venit iarna asta prea hotarita ca altfel incercam ceva,macar sa verific sau sa vad citi volti scoate si daca pot folosi partea de demaror pt producere de curent macar pt frine si semnalizari
Tu zici ca e mare, eu zic ca e foarte mare facind comparatie cu cele de scutere, dar ca si consumatori e tot pe-acolo
Dar nu-i numic,va veni si vara...
Edited by spulber, 26 December 2012 - 04:49 PM.