Sari la conținut

Cum leg releul electronic de Dacie la alternatorul de Nipru?


AdrianS
 Share

Postări Recomandate

Cum se leagă un releu regulator electronic RTA 12 de Dacie la alternatorul G-424 de Nipru?

 

Nu m-a lămurit niciun topic Âşi niciuna din postările pe care le-am găsit pe tema asta. Mie îmi rămâne o bornă liberă când încerc să pun schemele cap la cap. Vă rog să completați următoarea schemă pe Google Docs: am desenat deja componentele esențiale pe link-ul ăsta, oricine poate modifica desenul. Vă invit să rearanjați, să răsuciți sau să desenați alte componente dacă situația o cere, respectiv să măriți "planÂşa" trăgând de colțuri. Am rugămintea respectuoasă să trasați inteligibil (cu linii) firele aÂşa cum trebuie legate.

 

Imaginile de mai jos sunt, pe rând, desenul meu fără fire trasate Âşi o schemă pentru legarea releului regulator la alternatorul de Dacie.

 

AlternatorNipru-ReleuDacie2.jpgELECTRICA_RELEU.jpg

Îmi scapă mie ceva? Trebuie să includ Âşi vreo altă piesă? Regulatorul ăsta e în stare să-mi dea martor de încărcare sau trebuie adăugate niÂşte diode pe undeva?

 

Am deschis acest subiect ca o pleaÂşcă în drumul "Search"-ului în speranța că lămurim problema odată pentru totdeauna. Mulțumesc frumos!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cum se leagă un releu regulator electronic RTA 12 deDacie la alternatorul G-424 de Nipru?Nu m-a lămurit niciun topic Âşi niciuna din postările pe care le-am găsit pe tema asta. Vă invit să rearanjați, să răsuciți sau să desenați alte componente dacă situația o cere, respectiv să măriți "planÂşa" trăgând de colțuri. Am rugămintea respectuoasă să trasați inteligibil (cu linii) firele aÂşa cum trebuie legate.

Îmi scapă mie ceva? Trebuie să includ Âşi vreo altă piesă? Regulatorul ăsta e în stare să-mi dea martor de încărcare sau trebuie adăugate niÂşte diode pe undeva?Am deschis acest subiect ca o pleaÂşcă în drumul "Search"-ului în speranța că lămurim problema odată pentru totdeauna. Mulțumesc frumos!

 

 

Cam asa vad eu legaturile intre elementele in discutie.

Editat de constantin57
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cam asa vad eu legaturile intre elementele in discutie.

Io zic ca-i perfecta legatura, numai ca pe Adrian il nedumireste ce se leaga la A+

 

Probabil raspunsul este : "cu borna A+ n-ai tu treaba"

Editat de km453
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cum se leagă un releu regulator electronic RTA 12 de Dacie la alternatorul G-424 de Nipru?...

....Am deschis acest subiect ca o pleaÂşcă în drumul "Search"-ului în speranța că lămurim problema odată pentru totdeauna. Mulțumesc frumos!

Este lamurita de multa vreme(am scris de multe ori pe aceasta tema), trebe adaugate 3 dode 1N7001 - 1N7007 pentru a stinge becul de control(1-3W) si alimentarea regulatorului. Deconectezi al 3-lea pol si pui pe el anozii celor 3 diode.

 

http://cristi57.blogspot.com/2009/09/dinamul-si-alternatorul.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trebuie o modificare, sa fie mai bine. Una din bornele A+ sau B+, dar cred ca B+(trebuie citit manualul regulatorului ca se gaseste pe net) are functia de "voltmetru" si se leaga direct la + acumulator, iar cealalta borna A+ cred ca e, se leaga prin contactul de cheie tot la +. Logica e ca prin contactul de cheie + fire apare o cadere de tensiune care poate influenta referinta de tensiune. Firul direct ia tensiunea de masurat direct de pe baterie, astfel regulatorul stie cat e pe baterie, nu cat e pe instalatie(e o mica diferenta) Daca nu e legata borna aia, tensiunea B+ se obtine din A+ printr-o dioda interna.

 

Regulatorul electronic de dacie e unul bun, numai ca nu rezista in timp, tranzistorul final e fix de 3A, imbatraneste termic.

 

Da, B+ e "voltmetrul" e conectat corect in prima schema, la iesirea + a puntii din alternator si direct la + baterie

 

A+ daca nu e conectat, nu o sa mearga niciodata.

 

post-16788-0-16187100-1327135303_thumb.png

 

Si ajungem exact ca in prima schema explicativa de la Dacia. Ca martorul sa se aprinda cand alternatorul nu merge, legatura e cum a spus @cristi57

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Toate regulatoarele au +(alimentare), masa si iesire excitatie(DF), fara A+ si B+. In practica, datorita pierderilor rezistive ale conductorilor s-a constatat o diferenta de potential intre borna + alternator si borna + baterie. Asa a aparut necesitatea de a se lua referinta tensiunii direct la bona bateriei. Acest lucru se face prin firul rosu al regulatorului legat direct la borna + baterie(marcat cu B+). Nici un fabricant nu are acest fir, el este adaugat de cooperativa ce produce acest releu, marcajele sunt ale lor(nu sunt standardizate). Acelasi releu este fabricat si fara fir de referinta, de "n" cooperative...

Atunci cand acest fir exista, se leaga direct la borna + baterie, astfel alternatorul furnizeaza atat cat este nevoie ca in acest loc sa fie 14V.

Atasez pe schema data adaptarea necesara.

 

PS ..revin cu o explicatie. Daca nu conectezi acest fir(B+), regulatorul isi ia singur referinta de la tensiunea sa de alimentare, nu-l mai intereseaza tensiunea de la bornele bateriei.

Editat de cristi 57
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, B+ e "voltmetrul" e conectat corect in prima schema, la iesirea + a puntii din alternator si direct la + baterieA+ daca nu e conectat, nu o sa mearga niciodata.

post-16788-0-16187100-1327135303_thumb.png

Si ajungem exact ca in prima schema explicativa de la Dacia. Ca martorul sa se aprinda cand alternatorul nu merge, legatura e cum a spus @cristi57

 

Daca A1 nu blocheaza electronic, plusul va alimenta permanent bobina de excitatie a alternatorului (chiar si atunci cind scoti cheia din contact).Oricum plusul releului trebuie trecut prin cheia de contact. Daca as avea releul in mina as sti exact cum se leaga A1.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...plusul va alimenta permanent bobina de excitatie a alternatorului (chiar si atunci cind scoti cheia din contact)...

Nu-i adevarat! Plusul de alimentare al releului este generat de cele 3 diode adaugate. Acestea debitaza curent doar daca alternatorul functioneaza(se invarte), altfel ramane un circuit mort. "Amorsarea"(activarea) releului, implicit alternatorul si se pface prin becul de control.

Am scris de la inceput ca la alternatorul de nipru trebuie facuta o adaptare, pentru utilizarea regulatorului de dacia!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am legat A+ direct dupa cheie, si circuitul de bec martor un pic diferit, fiindca in schema lui cristi57 desi valabila si ingenioasa, becul martor devine prea important. Daca se arde, sau se desurubeaza de la vibratii, regulatorul nu se mai amorseaza. Apoi sper ca la o descarcare puternica a bateriei, + caderea de tensiune de pe bec, se mai amorseaza. Prefer ca la inchiderea contactului, incarcarea sa o ia indiferent de bec, iar becul sa fie doar martor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...desi valabila si ingenioasa, becul martor devine prea important....

Da, vad ca fiecare are un punct de vedere...

Schema prezentata de mine, nu este "inventia" mea! Este circuitul clasic aflat in functiune pe toate alternatoarele auto. Evident ca intre un alternator comandat de un releu mecanic si altul comandat electronic exista o diferenta(acele 3 diode suplimentare). Alternatoarele moderne au regulatoare incorporate, dar cirucitul este identic. Particularitatea consta in faptul ca la unele comanda circuitului de excitatie se face pe + la altele pe -.

 

La miliardele de masini aflate astazi in circulatie arderea becului de control produce necazul de care amintesti... dar dupa cum vezi acesta situatie nu se prea intampla! Sunt convins ca nu ai un exemplu practic, teoretic e posibil... Aprinderea becului in functionare sau neaprinderea lui la punerea contactului in seamna o defectiune a sistemului de incarcare... mai simplu nu se poate!

 

Apoi voi faceti cum vreti, inventati tot ce doriti, eu am vrut doar sa ajut pe cei ce au nevoie... simplitate, fiabilitate cu tehnologia producatorilor de alternatoare. Un "Gica contra" va exista mereu...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asa este, @owene are dreptate in acest caz!

 

Dar defectiunea o vezi imediat la punerea contactului, iar in timpul mersului becul nu mai este alimentat, nu are cum sa se arda. Exista totusi posibilitatea ca la un soc putrenic sa-i sara filamentul, si ce daca... sistemul o data activat functioneaza pana la oprirea motorului, alternatorul produce curent si fara bec, abea la urmatoarea pornire vezi ca "ceva" nu merge(nu se activeaza). Stingerea becului o face curentul produs de alternator.

 

In concluzie orice se poate defecta, avantajul este ca tu esti informat tot timpul de integritatea sistemului de incarcare, in toate situatiile posibile. Prin cele expuse consider ca solutia aleasa de producator este cea corecta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am priceput, vă mulțumesc frumos! Se pare că aproape îmi ieÂşea Âşi mie schema, mai puțin soluția pentru borna "~". Voi actualiza în cu.rând Âşi mica schemă de pe link-ul propus mai sus, ca să rămână pentru posteritate.

 

Două întrebări:

  1. "Diode 1N7001 - 1N7007", adică oricare model dintre 1N7001, 1N7002 etc. până la 1N7007? Există diferențe între ele Âşi, dacă da, sunt relevante pentru montajul propus?
  2. Am descoperit că releul regulator de pe Uralul lui Ovidiu arată la fel ca modelul RTA-12, numai că pe carcasă scrie micuț RTE-01. Cât am zărit eu azi prin gard Âşi printre fulgii de zăpadă, pare să aibă aceleaÂşi borne Âşi acelaÂşi aranjament. Nu am găsit nicio informație despre RTE-01 pe internet. Sunt diferite cele două relee sau schema de legare este identică pentru amândouă?

:bigstar:

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mulțam, Feri! O greÂşeală de ortografie de genul ăsta m-ar putea pune biniÂşor în încurcătură, aÂşa că-ți sunt recunoscător pentru corectură!

 

Dar, totuÂşi, modelul de releu? CunoÂşti?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator VULPOIU

Tot pe tema asta

Am desfăcut un "controller" de aprindere bec martor de Jawa. Din cîte am înțeles eu e un electromagnet, care atunci cînd e alimentat întrerupe contactul spre bec, iar cînd nu e, îi dă curent. D-aia clipeÂşte în anumite momente cînd scade tensiunea, "platina" lui tremură...

 

Cine are urechi de citit, să priceapă....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...