Sari la conținut

Copii pe motocicleta ca pasageri. E voie dpdv legal?


Maguest
 Share

Postări Recomandate

Salut,

 

stie cineva ce zic legislatia romana si cea europeana cu privire la calaritul motocicletei avand un copil ca pasager ? Exista niste limite de varsta?

 

Ii rog sa se abtina pe cei care vor sa dea sfaturi cu privire la siguranta / inconstienta adultului care vrea sa ia un copil pe bicicleta / faptul ca viata e a copilului si nu a parintelui / etc. Nu vreau sa fiu rau dar intrebarea nu se refera la asta.

 

In privat,pe PM apreciez input de la cei care fac ture de genul asta cu privire la modalitatile cele mai bune de "ancorare" in functie de varsta.

 

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

s-a mai discutat subiectul... pe scurt:

Copii in varsta de pana la 7 ani, daca sunt tinuti in brate, precum si cei de pana la 14 ani se transporta numai in atasul motocicletelor.

 

de asemenea:

(...) Daca vrei sa iesi cu el din tara, trebuie sa faci hartie la notariat cum ca sotia iti permite sa-l iei. E o declaratie notariala special pt cazuri de-astea, sa nu uiti sa intrebi. Nu era o poala de bani, dar nu poti iesi fara.

Editat de gogO.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In Italia,daca varsta copilului este superioara a 5 ani,atunci poate fi tranportat pe motocicleta/scuter fara nici o problema,desigur casca(omologata) fiind obligatorie :) Ar trebui sa se tina cont si de folosirea unui echipament de protectie pentru copil,sa aiba o pozitie corecta in seaua motocicletei,picioarele sale sa fie pozitionate pe scarite...etc

 

Aruncati o privire pe aceste 2 site-uri :

 

http://www.stamatakis.net/e-index.htm

 

http://www.babyrider.it/prodotto.htm

 

#Update: Vad ca anul trecut sa modificat legea la ei in aceasta privinta,si acum varsta minima e 6 ani,si pana la varsta de 12 ani ei pot fi transportati pe motocicleta sau scuter,doar daca se afla pozitionati intr-un scaun omologat,iar daca copilul are o inaltime inferioara a 1.50 cm,atunci conducatorul motocicletei/scuterului nu are voie sa se deplaseze cu o viteza mai mare de 60 de km/h.

 

Si totusi eu am vazut foarte multi copii,transportati pe motocicleta/scuter,multi sub varsta de 12 ani,si nici unul nu era situat intr-un astfel de scaun... :scratch:

 

Si apoi ar mai fi o problema,in legatura cu aceste sisteme de siguranta,scaunele omologate...umblau zvonuri ca ar trebui ca pasagerul sa fie asigurat cu centura...va dati seama ce se intampla in cazul unui accident/cazaturi nu? :unsure:

Editat de WickedAssHell
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta cu abtinutu' suna a anunt de pitipoanca de pe siteuri de agatat sau escorte. Gen "Caut domni generosi, rog saracii sa se abtina". Nu mai ruga tu lumea sa se abtina. Mai bine te abtii tu sa deschizi topicul daca n-ai chef de comentarii care nu-ti sunt pe plac. Asta e un forum, asa ca fiecare poate sa comenteze cam ce-i trazneste prin cap.

Legislatia in Romanica zice ca n-ai voie pe mobra cu pasager sub 14 ani. Vorbim de mobre, nu de atase, ca banuiesc ca nu atasele te intereseaza. In UE nu stiu.

Cat despre ancorare, eu zic sa lasi puradelu' acasa atata timp cat nu e in stare sa se ancoreze prin propriile forte. Imi plimb si eu copipchii pe cateva sute de metri pe drumuri cu trafic zero, dar sa-i iau la drum intins nu mi-a trecut niciodata prin tartacuta.

Editat de speedy.k
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Redeschid topicul asta ca sa nu incep unul nou.

In Regulament, art. 98 alin.2 spune asa:

"(2) Copiii în vârstă de până la 7 ani, dacă sunt ţinuţi în braţe, precum şi cei de până la 14 ani se transportă numai în ataşul motocicletelor."

Intrebarea mea este: Bun, si daca te opreste Garcea, iti da amenda? In baza a ce? Ca nu am gasit articolul care sa spuna si cum se sanctioneaza asta.

De exemplu, plimbatul copilului in masina pe locul din fata e interzis de articolul anterior, adica Art. 97 alin.2.:

"(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă..."

Iar in OUG se sanctioneaza la art.102 alin.1 pct.27:

"Art. 102

(1)Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni ....

27. transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor;"

 

Insa sanctiunea similara pentru transportul copilului pe motocicleta nu o gasesc nicaieri. Atunci ce va face Garcea??

 

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@yoyo_man -

Că cam așa... am întrebat și eu... din 10 întrebați, 8 au dat din umeri și au abordat privirea aia din "Moartea căprioarei", ăilalți 2 mi-au recomandat să întreb un (alt) polițist :)

 

@tiz, probabil un email la bpr@b.politiaromana.ro ar aduce răspunsuri mai detaliate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"cel mai bine ar fi sa întrebi un poliţist" - asta era gluma? :))

 

Ca fapt divers, am schimbat domiciliul si buletinul dar permisul l-am lasat pana a expirat si abia atunci l-am schimbat. In schimb permisul nevestei mai e valabil 5 ani dar are adresa veche pe el, si nu stiam daca sa-l schimbe si ea sau e bun asa cum e. Asa ca am gasit doi prosti in intersectie si m-am dus la ei sa-i intreb. Raspunsul? "Hai domne' ca nu se uita nimeni la adresa, nu suntem absurzi, trecem cu vederea" :)

Drept urmare cand am fost sa-mi schimb permisul l-am intrebat pe nenea de acolo si raspunsul a venit prompt: "Fapta respectiva nu mai constituie contraventie, articolul respectiv s-a abrogat, deci permisul e valabil asa cum e".

 

Alex, n-as vrea sa rascolesc rahatul, daca e cum cred eu, adica nu exista norma de aplicare, as lasa-o asa si daca m-ar opri Garcea i-as zice cu tupeu: Poftiti actele, dati-mi amenda... in baza carui articol? Dar ar trebui sa fiu foarte sigur pe mine pentru asta ;)

Altfel, mi-e ca se sesizeaza baietii si mai modifica Codul Rutier pentru asta si alte jde articole ca doar si-au facut un obicei, luna si modificarea, de le-am pierdut sirul, nu mai stii ce-i valabil si ce nu.

Editat de tiz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In Franta legea spune ca pt copii sub 5 ani sau pt cei care nu ajung la scarite trebuie prevazut un scaun.

Eu locuiesc langa o scoala primara si am vazut ca sunt cativa parinti motociclisti care vin si-si iau copiii cu motorul. In afara de casca si eventual manusi n-am vazut sa foloseasca alt echipament, dar i-am vazut ca merg foarte incet si probabil pe distante scurte.

Acum multi ani am vazut la o intrunire moto o familie tata+mama+fiul care mergeau toti 3(simultan) pe o vitezana. Dar la faze deastea daca te opreste mi se pare ca ramai fara carnet.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

eu am doi copii, fata de 12 ani si baiatul de 4 si jumatate! pe fata am urcat-o pe motor ca pasager la varsta de 4 ani (atunci aveam vn-ul de 800) si de atunci pana acum am fost in europa, am umblat romania in lung si-n lat cu ea ca pasager! la intruniri moto si parade a fost de la 5 ani ca pasager. multi de pe forum o stiu. are cred peste 60k km facuti pe motor! si cand mi-a luat permisul eram cu ea! doar cu mine aveau treaba! si am mai fost oprit de cateva ori si vreo intrebare referitoare la copil nu am auzit! legal nu este ce fac eu, dar ...

pe asta micu' am inceput sa-l duc la gradinita pe motor de prin februarie. e drept ca nu sunt decat 8km dus-intors!

oricum l-a amandoi le-am insuflat virusul moto, si fiecare au motocicleta: ala mic un pocket enduro de 50 cmc (i-am coborat suspensia si face ravagii cu el) iar fata a trecut la 125cmc ca moto de 50 i-a ramas mica(vine baiatul din urma). cu motocicletele se dau doar in poligon sau pe camp, niciodata pe sosea!

stiu ca o sa fiu luat ca sunt inconstient, etc, dar stiti si voi cu putina atentie se poate merge fara musai accident! iar clipele petrecute cu fata pe motor...PRICELESS!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe moto sau pe scuter?

Pe scuter si eu am mai plimbat fetita tot de pe la vreo 8 ani.

Pe moto. La un moment dat am oprit într-o parcare lângă un MCV ca să-i pun copilului cagula și să-i aranjez fermoarele că începuse să plouă. Polițiștii au admirat mobra și m-au întrebat dacă am voie să-l iau pe mobră așa mic.

Le-am zis că nu există prevederi contrare în toată Europa decât în Grecia și Italia. Eu așa citisem pe un site de călătorii și așa credeam atunci, ei nu au mai zis nimic. Cred că avea 7-8 ani, între timp a făcut 14.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Polițiștii au admirat mobra și m-au întrebat dacă am voie să-l iau pe mobră așa mic.

 

Buna asta. Si eu care voiam sa ma duc eu la unul sa-l intreb. :))))

Baieti, multam, asta e tot ce voiam sa aflu :). Pe fie-mea o mai iau de la scoala pe moto din clasa 1 dar pe stradute, maxim 1 km. Nu am iesit pana acum in trafic cu ea, ma batea gandul sa vin la salon cu ea dar pana la urma am venit cu masina, a fost urat afara.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Dupa parerea mea singurul articol care ar putea sanctiona prevederea art. 98 din Regulament este art.101 alin.1 litera 13 din OUG 195/2002R (Nerespectarea regulilor privind trasportul persoanelor sau a obiectelor in sau pe vehicule) .

Editat de marinik89
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, s-ar putea sa fie asta.

Cu toate ca atunci ar intra in conflict cu art. 102 - alin 1 - lit 27 privitor la copiii pe scaunul din fata al automobilelor. Adica ar fi doua sanctiuni diferite pentru aceeasi fapta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Art. 98

 

(1) Se interzice transportul pe motociclete si pe mopede a mai multor persoane decat locurile stabilite prin constructie, precum si al obiectelor voluminoase.
(2) Copiii in varsta de pana la 7 ani, daca sunt tinuti in brate, precum si cei de pana la 14 ani se transporta numai in atasul motocicletelor.

legea se refera si la mopede si la motociclete

Editat de ciprian1975
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Art. 98

 

(1) Se interzice transportul pe motociclete si pe mopede a mai multor persoane decat locurile stabilite prin constructie, precum si al obiectelor voluminoase.

(2) Copiii in varsta de pana la 7 ani, daca sunt tinuti in brate, precum si cei de pana la 14 ani se transporta numai in atasul motocicletelor.

legea se refera si la mopede si la motociclete

:10:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 years later...
  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...