Sari la conținut

despre un pod...


MihaiM
 Share

Postări Recomandate

Sarajevo era la doar 200 km de noi. Facem sedinta (eu cu soata),zic daca am fost la Mostar, de ce sa nu mergem si la Sarajevo,ca si acolo s-au scris ceva pagini din istoria moderna a Europei.

 

Drumul pana la Sarajevo?alta surpriza.

......................................................................

 

Din nou am simtit strangerea de inima pe care o simtisem la Mostar, poate din cauza ca eram din nou in Bosnia (apropo,cred ca am pe putin 8 vize de Bosnia in pasaport,ca la fiecare vama scanau pasapoartele si le stampilau).

 

Nu mi-am putut inchipui ca exista un oras atat de musulman intr-o Europa atat de crestina. Si aici ,ca si la Mostar, semnele razboiului sunt inca dureros de vizibile

Cand ne-am apropiat, m-a trecut un fior rece pe spinare: era un cimitir,un cimitir cu mii de cruci identice , iar alaturi de el era un alt cimitir,musulman de acesta data,dar la fel, cu mii de pietre funerere identice.

Pentru ce s-au luptat acesti oameni? Pentru a fii alaturi unii de altii,in cimitire?Poate pentru ei razboiul a avut o noima, dar pentru mine ca vizitator?nu.

Mihai ,Lumi si credinciosul Transalp

 

 

si voi incheia aceasta poveste cu un citat in care multi dintre noi ne regasim

 

"Ceea ce te indeamna sa lasi totul balta si sa pleci e contemplarea tacuta a atlaselor geografice , culcat pe burta, pe covor.... Visezi la tinuturi precum Banatul, Marea Caspica, Casmirul, la muzicile ce rasuna acolo, la privirile pe care le vei intalni, la ideile care te asteapta... Cand, dupa primele obiectii ale bunului simt, dorinta persista, ii cauti justificari. Si gasesti unele jalnice. Adevarul e ca nu stii cum se cheama pornirea care te incearca. Ceva in fiinta ta creste si rupe odgoanele, pana in ziua cand, nu prea sigur pe tine, pleci de-adevaratelea.

O calatorie nu are nevoie de motive. Si dovedeste, in scurt timp, ca-si este siesi suficienta. Crezi ca vei face o calatorie, insa curand pricepi ca ea, calatoria, e cea care te face- sau desface.? Nicolas Bouvier "

Calatoriile sint raspunsuri la intrebarile neastimparate pe care ti le pui mereu....sint verificarea sau confirmarea unor alte variante de existenta pe care imaginatia ti le trimite in vis ....sint puterea de a descoperi cu incintare si emotie, noi teritorii fizice si ideatice....pentru ca da, odgoanele astea trebuie rupte macar doua saptamini pe an.

......

Asa este, cimitirele acelea si casele bombardate si parasite, cu copacii crescind intre ziduri sint martorii tacuti a 5 ani de razboi, cind au murit zeci de mii de oameni.

Ai remarcat contrastul intre minarete si cupole, asta e raspunsul. Civilizatiile sint de fapt variante de a structura pe baze rationale organismul social. Deoarece reprezinta solutii fundamental diferite, crestinii si musulmanii nu se vor intelege niciodata decit la nivel de suprastructura, ceea ce este irelevant. La nivelul maselor, ambele religii reprezinta instrumente de manipulare si control. Asa ca starea de pace sau razboi depinde de fapt de modul in care acestia sint manipulati de catre liderii lor religiosi care sint si liderii de opinie.

 

Acestia nu reprezinta suprastructura lor intelectuala ci in final diverse interese de hegemonie economica locala sau mai nou internationala. Cei care detin puterea economica si informatia in lumea asta, fac dintotdeauna ce vor. Nu mai au nevoie de razboaie mondiale, au inventat o noua notiune mai eficace, se cheama mondializare (manipulare la nivel mondial)

Lor nu le pasa de cimitire, pentru ei sint in cel mai bun caz costuri colaterale.

 

 

Paradoxul este evident. Oamenii simpli sint peste tot la fel in spatiul exyugoslav, dau dovada de solidaritate si daca ai necazuri te ajuta. Viata este insa grea peste tot si se aduna frustrari. Pe care "meseriasii" le folosesc asa cum ii ajuta capul sau in alte cazuri cum le dicteaza stapinii lor din exterior. Democratia este la fel ca si religiile o gogorita imensa. Evolutia omenirii tine pur si simplu de bun simt si de cultura. Notiuni care exista ca stare latenta in mase. Starea de pace sau razboi insa este dictata mereu de intelepciunea stapinilor, o notiune extrem de variabila si invers proportionala cu numarul cimitirelor.

 

Pentru mine raspunsul final a fost simplu. Traim asa cum alegem, asa cum avem incredere in bunele noastre instincte si in bunul nostru simt. Si poate ca e mai buna o tara plina de cimitire in care insa se reconstruieste pe principii superioare, decit o tara, fara credinta, fara bun simt si fara viitor.

 

scuze de off topic, dar pentru mine si pentru Mihai M cel putin asta este important, nu calatorim doar ca sa facem plaja si fotografii si sa ardem benzina :cheers:

Editat de Galen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc, Galen

 

nu esti deloc offtopic ba chiar ai pus un mare punct pe I,

 

o parte importanta a unei calatorii e sa incerci macar sa intelegi ce se intampla acolo unde ajungi si sa vezi dincolo de aparente

Editat de MihaiM
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

* inagini frumoase, ganduri frumoase si oameni frumosi.

ce bine mi-am inceput eu ziua azi..., merci! :D

 

o poveste care te duce cu gandul la vechile calatorii ale cutezatorilor lumii. ei plecau in lume pentru ca vroiau sa vada, sa descopere, sa atinga ceva ce au visat. nu pentru turism :P

 

am sa recitesc reportajul tau, Mihai, cand imi voi face timp pentru o calatorie in zona aia a Balcanilor, o sa-ti cer si sfaturi, acum e "prematur".

 

a la votre!

 

P.S. galen, foarte corect punctat raspunsul final! daca ar putea sa apara asta ca banner mare, undeva pe forumul asta (si nu numai), cred ca am avea toti de castigat. chiar, de ce nu se face marketing si cu invataturi de viata? poate asa ar baga "clientii" mai repede la cap si n-ar mai trai juma' de viata cautand sa schimbe lumea :laugh: (sorry de off!)

Editat de cria_p
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

chiar, de ce nu se face marketing si cu invataturi de viata? poate asa ar baga "clientii" mai repede la cap si n-ar mai trai juma' de viata cautand sa schimbe lumea :P (sorry de off!)

Ca sa dai ca lumea cu capul de pragul de sus nu ai incotro,trebuie macar sa incerci. Mai ales daca te crezi cineva si vezi in tine un potential. Apoi realizezi invariabil ca totul e de fapt o chestiune simpla de teoria multimilor, te cuprinde repede disperarea si apoi invariabil resemnarea. Specia umana nu are memorie genetica, altfel eram de mult dumnezei :laugh:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa dai ca lumea cu capul de pragul de sus nu ai incotro,trebuie macar sa incerci. Mai ales daca te crezi cineva si vezi in tine un potential. Apoi realizezi invariabil ca totul e de fapt o chestiune simpla de teoria multimilor, te cuprinde repede disperarea si apoi invariabil resemnarea. Specia umana nu are memorie genetica, altfel eram de mult dumnezei :laugh:

 

* ma inervez sa vad cata dreptate ai! :) ...reactie de moment, trece.

eh, disperarea, resemnarea si elanul sunt chestii ciclice, cum ar veni ...nu pot trai una fara alta :P

 

bey, ce-i invidiez pe artisti! ei ori sunt disperati pana la capat, ori resemnati de la inceput.

 

si ca sa nu fiu total off - podul asta, am senzata ca l-am vazut si intr-un film. adica s-a facut un film despre/cu el (tema razboiul din fosta Iugoslavie, desigur). cred ca a fost un film misto, ca mi-am amintit imediat imaginea podului :D stie cineva ceva? eu am memoria scurta, uit nume si alte chestii, dar imi raman intoteauna imaginile.

Editat de cria_p
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

* ma inervez sa vad cata dreptate ai! :D ...reactie de moment, trece.

eh, disperarea, resemnarea si elanul sunt chestii ciclice, cum ar veni ...nu pot trai una fara alta :P

 

bey, ce-i invidiez pe artisti! ei ori sunt disperati pana la capat, ori resemnati de la inceput.

 

si ca sa nu fiu total off - podul asta, am senzata ca l-am vazut si intr-un film. adica s-a facut un film despre/cu el (tema razboiul din fosta Iugoslavie, desigur). cred ca a fost un film misto, ca mi-am amintit imediat imaginea podului :laugh: stie cineva ceva? eu am memoria scurta, uit nume si alte chestii, dar imi raman intoteauna imaginile.

 

A fost un film pe Discovery despre refacerea acestui pod, în rolul principal fiind o tânără refugiată la data războiului, care a studiat arhitectura în exil Âşi a revenit în Bosnia pentru a reface acest pod construit în sec XVI.

 

Oricum, a fost mare vâlvă kiar în momentul în care podul a fost bombardat Âşi distrus de către croați, în 1993, fiind în patrimoniul UNESCO

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am trecut si eu acum 2 ani pe acolo. erau niste localnici care, in schimbul unor sume de bani, sareau de pe pod in apa (cam 20m as zice)

 

iata si niste poze in ordine cronolgica. m-a impresionat cum, desi pe timp de razboi, oamenii s-au agitat sa protejeze podul cum au putut.

 

( de fapt au le-am uploadat in ordine invers cronologica, va prindeti voi...)

post-2503-1285652227_thumb.jpg

post-2503-1285652247_thumb.jpg

post-2503-1285652311_thumb.jpg

post-2503-1285652491_thumb.jpg

post-2503-1285652570_thumb.jpg

post-2503-1285652682_thumb.jpg

post-2503-1285652834_thumb.jpg

Editat de bavareze
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...