1. Eu am permis și am primit o amendă cînd circulam cu scuterul. Era o sancțiune de 2 puncte amendă, dar mi-a spus polițistul că doar valoarea în bani reprezintă 2 puncte, nu se pun 2 puncte pe permis întrucît n-am condus mașina ci mopedul.
2. Te verifică foarte ușor, au niște stații la fel cum sunt telefoanele mobile, iar stațiile acelea sunt conectate la un sistem gen internet prin radio, la baza lor de date. Cum mi-a scris numele, imediat apăruse poza mea pe "telefonul" lui sau ce avea el în mînă. Deci, imediat te verifică, practic au internet pe telefon, doar că nu e internetul real ci e baza lor de date. Nu trebuie să vorbească cu nimeni, nu dă prin stație, doar îți scrie cnp-ul pe aparatul acela care-l au ei de gît și în 3 secunde apare poza ta, categoriile pe care le ai, puncte dacă ai din trecut, tot. Exact cum ai verifica pe un smartphone, doar că ale lor funcționează instant aproape. Nici nu trebuie să meargă la mașină, dacă te uiți, în intersecții, mulți au niște aparate de gît, așa cum au controlorii de la ratb. Cu alea verifică imediat doar tastînd cîteva litere din nume.
3. Chiar dacă n-a avut treabă cu permisul, cred că e mai comod data viitoare să-i arăt o hîrțoagă cu adeverință de legislație. Nu am văzut nicio lege care să spună că n-ai voie să ai și curs și permis. Și, chiar dacă verifică, ce contează, eu am condus mopedul, nu camionul (pe permis am categ B, C). Atît timp cît mopedul necesită atestat, nu vreau să mai intre în discuție permisul. Treaba mea cu ce conduc autobuz, barcă cu motor și altele. Sunt pe moped, arăt adeverința cu legislația pentru moped, iar altceva nu vreau să intre în discuție.
Legal oricum, nu cred că au cum să-ți suspende permisul pentru că încalci vre-o regulă cu mopedul. Poate doar dacă lovești pe cineva. N-am auzit pe nimeni să pățească așa ceva (deși, poate sunt cazuri). Problema e că legal, nelegal, se poate trezi unul să-ți aplice niște puncte, iar apoi să te chinui prin instanță să ai bătăi de cap e nasol. Iar pe polițist îl doare-n paișpe chiar de cîștigi procesul, oricum, plătește instituția nu el. În consecință cred că e mai utilă adeverința că nare ce-i face.
Edited by Victor_vclic, 26 March 2011 - 02:13 PM.