Jump to content


Photo

intrebari ... si raspunsuri din legislatia rutiera


 • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 UncleFester

UncleFester

  Dirty Harry

 • Super Membru
 • PipPipPip
 • 1,817 posts
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti, Ploiesti
 • Moto: -
 • Numar: PH 90 VXX
 • Club: Maidanezu' Internațional

Posted 27 June 2005 - 09:05 PM

http://www.politiaru...ta.ro/forum.php

De aici am scos niste raspunsuri date de politie (deci nu "din auzite") la intrebari din domeniul moto.

Va rog din suflet sa imi spuneti daca o motocicleta usoara de 125 cmc si 11kw se incadreaza la subcategoria A1? Am auzit ca ar trebui sa aiba 124cmc ca sa fie legal, de 125cmc ar intra la categ A. Intrebarea mea este daca aceste valori trebuie sa fie mai mici (<) sau mai mici sau egale (<=)?

Raspuns: Specificatiile tehnice ale motocicletei de 125 cmc si 11 kw se incadreaza la subcategoria A1. Textul de lege spune" care nu depăseste 125 cm3 si o putere care nu depăseste 11 kW" Aceste valori sunt maxime, iar o valoare mai mare cu o unitate decat aceste valori maximale, duce la incadrarea in categoria A.

***

Va rog frumos sa imi spuneti ce acte sunt necesare unei motociclete aduse din strainate, fara vama platita pt a fi inmatriculata. Vreau sa cumpar o motocicleta si nu vreau sa fiu tras in piept sau sa fie furata. Daca nu stiti unde ma puteti indruma pt a afla aceste detalii, m`ar interesa si taxele vamale, omologare RAR, inmatriculare. Va multumesc mult de tot.

Raspuns: Prezentati motocicleta R.A.R. si ve-ti primi sprijin in identificare si verificare. Cat priveste documentele necesare inmatricularii, va rog sa revedeti art. 33 din H.G.85/2003.

***

Ce act normativ reglementeaza incadrarea ATV-urilor in raport cu categoria de permis ce trebuie detinuta de conducator? Exista o clasificare a ATV-urilor in acest sens,din punct de vedere al circulatiei rutiere (functie de cap.cilindrica,de exemplu)fata de categoria ce trebuie detinuta de conducator?

Raspuns: Nu exista clasificarea ATV-urilor, dar exista legislatia rutiera care prevede incadrarea in clasele de permis de conducere, in functie de greutate si capacitate cilindrica. Astfel:

-vehicul = un sistem mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru transportul de persoane si/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări;
-autovehicul = vehiculul prevăzut cu un dispozitiv mecanic propriu de propulsie; vehiculele care se deplasează pe sine, denumite tramvaie, si ciclomotoarele nu sunt considerate autovehicule. Definitia include si termenul automobil, care reprezintă oricare dintre vehiculele cu motor care servesc în mod normal transportului pe drum al persoanelor sau bunurilor ori la tractarea pe drum a vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane sau bunuri.(...).

CATEGORIA B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăseste 3.500 kg si al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.

SUBCATEGORIA B1: autovehiculul cu trei sau patru roti având masă proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, si echipat cu un motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cm3 sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteză prin constructie mai mare de 50 km/h;Nu cunosc caracteristicile tehnice ale acestor ATV-uri, dar daca se incadreaza in textele de mai sus(potrivit cartii tehnice), procedati in consecinta.

***

buna ziua ! ashi dori sa aflu shi eu cat timp necesita pt a a lua subcategoria a1 pt scutere?

Raspuns: Mergi la o scoala de conducatori auto, absolva cursul si apoi te prezinti la examen. Daca reusesti din prima incercare, totul ar trebui sa dureze circa o luna si jumatate.

**

Ce pot conduce cu permis de conducere subcategoria A1? Pot conduce o motocicleta de 125cmc si 14cp?

Raspuns: Cu subcategoria A1, poti conduce motocicleta cu specificatiile indicate, dar nu mai mari deoarece sunt la limita.

***

Va salut !In urma cu o saptamana am comis o contraventie pentru care mi s-a ridicat permisul de conducere. Fapta a fost incadrata corect insa la masura complementara care reprezinta retinerea permisului, temeiul legal a fost completat gresit adica art 251 in loc de 231 din HGU 85/2003. Poate fi acesta un motiv de contestare a procesului verbal pe motiv de nulitate? Ati mai avut asemenea cazuri ? Va multumesc !

Raspuns: :banana: Problema cu virgula.Adresati-va judecatoriei ce are competenta in acest domeniu.Potrivit legislatiei in domeniu, omisiunea indicarii articolului de lege nu atrage nulitatea procesului verbal.

***

1.Cum se procedeaza in cazul pierderii certificatului de inmatriculare? (masina este pe numele fostului proprietar cu care inca nu am facut actele!)
2.Am schimbat domiciliul si nu am schimbat permisul de conducere in termen de 30 de zile.Cand voi merge la Politie sa il schimb voi primi automat si amenda, sau numai daca sunt descoperit in trafic?


Raspuns: Pentru pierderea certificatului si intrarea in posesia unuia nou, va trebui sa perfectati documentele si sa inscrieti autovehiculul pe numele dvs.
Pentru preschimbarea permisului, in situatia in care va hotarati sa efectuati acest lucru, nu o sa primiti sanctiune la prezentarea la ghiseu, aceasta masura aplicandu-se doar la descoperirea dvs. in trafic.Avand in vedere marimea sanctiunii(1,5-3 mil), va sfatuiesc sa nu asteptati sa fiti depistat.

***

Ce se intampla daca in continutul procesului verbal a fost scris eronat numele contravenientului in loc de STANCU s-a scris STANCIU? Daca am semnat procesul verbal crezand ca semnez pentru date de identitate si pagube produse, intrucat scrisul agentului era indescifrabil, iar acesta mi-a adus la cunostinta ca pentru asta semnez iar apoi am constatat ca semnasem pentru totul altceva, ce masuri pot lua pentru a-l reclama pe agentul constatator care mi-a adus in mod eronat la cunostinta altele decat ce era inscris in procesul - verbal? In cazul neacordarii de prioritate este obligatorie masura retinerii permisului de conducere, daca in urma neacordarii de prioritate s-a produs un accident?

Raspuns: Banuiesc ca greseala a intervenit numai la numele dvs. nu si la adresa cau C.N.P., motiv pentru care nu stiu daca acest lucru atrage nulitatea actului constatator, judecatoria fiind in masura sa decida si asupra celui de al doilea aspect semnalat.Cat priveste masura retinerii permisului de conducere in cazului neacordarii de prioritate in cazul in care in urma acestui fapt au rezultat pagube materiale, legea prevede suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

***

am si eu o intrebare....daca am 16 ani dar nu am carnet a1 ce scuter pot sa conduc???ce fal de scuter...si daca sunt oprit conducand un scuter de 49 cmc dar fara carnet ce pedeapsa sufar...cazier????voi mai putea sa mi iau carnet categoria b????

Raspuns: Poti conduce doar un ciclomotor, un vehicul care se poate pune in miscare si cu ajutorul pedalelor. Cat priveste conducerea unui vehicul fara a poseda permis, nu te sfatuiesc, acest lucru constituind infractiune.

***

Am cumparat un scuter cu capacitatea de 49,4 ...va rog din suflet daca imi puteti spune daca am nevoie de permis neaparat pentru al folosi... am auzit din diverse locuri ca nu...vreau sa fiu sigur. nu are pedale...am 17 ani....

Raspuns: Este necesar sa detineti permis de conducere, inmatriculat si sa purtati casca de protectie.


***

Va rog frumos sa imi spuneti, rovigneta este obligatorie pe drumurile nationale si pentru motociclete?

Raspuns: Nu, motocicletele sunt scutite de la plata taxei de drum.


***

Imi pot lua carnet pt scuter la 16 ani??

Raspuns: Da, subcategoria A1.


***

ce capacitate cilindrica am voie sa conduc in primul an de A? este adevarat ca am puterea limitata la un numar de kw?

Raspuns: Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul să conducă o motocicletă cu o putere care depăseste 25 kW sau un raport putere/greutate care depăseste 0,16 kW/kg ori o motocicletă cu atas cu un raport putere/greutate care depăseste 0,16 kW/kg, numai dacă are o experiență de minimum 2 ani pe o motocicletă cu specificatii tehnice inferioare sau dacă persoana are 21 de ani si promovează un test specific de cunostinte si comportament.


***

buna dimineata! Sunt posesorul unui motoscuter cu capacitatea cilindrica mai mica de 50cmc (fara petdale)si posesor al carnetului de conducere cat. B,C+E vreau sa stiu daca am voie sa conduc acesta motoreta sau ce imi trebuie pt a conduce aceasta motoreta.Rog sa-mi dati raspuns la aceasta intrebare.

Raspuns: Cu permisul pe care-l detineti aveti dreptul sa conduceti un tractor.Pentru a putea conduce acest autovehicul cu o capacitate cilindrica mai mica de 50 cmc, este necesar sa detineti cel putin subcategoria A1 daca nu cat. A.

***

Buna ziu va rog spunetim ceea ce trebuie sa fac deoarece am pierdut actele de la scuter care a fost adus acum un an din italia dar inca nu a fost inmatriculat ceea ce mi-a mai ramas la el din acte mai sunt copie dupa factura de cumparare,atestat provizoriu de circulatie,original asigurarea scuterului original si cartile de intretinere doresc sa il inmatriculez dar acum nu mai pot face acest lucru deoarece nu mai am cartea scuterului va rog spuneti-mi daca am vre-o sansa sa il inmatriculez va multumesc

Raspuns: Nu exista posibilitatea inmatricularii autovehiculului fara a poseda acele documente prevazute de lege. Incercati sa obtineti duplicat de la vechiul proprietar din Italia.

***Se poate conduce pe drumurile publice un ATV cu EURO 2 inmatriculat fara permis de conducere?

Raspuns: Depinde de capacitatea cilindrica, putere, viteza.In functie de incadrarea R.A.R.-ului, se poate sta de vorba.Aceste vehicule sunt noi in Romania si nu am avut ocazia sa cunosc caracteristicile.

***

la ce varsta se poate obtine un permis de conducere la categoria A1?

Raspuns: Minim 16 ani impliniti.

***

am adus un scuter nou aprilia de 49cmc si vt max de 45km/h. l am inmatriculat iar cei de la rar l au trecut in ci si talon la categorie : moped caroseria solo. adaug ca nu are pedale. in italia scuterele cu aceste caracteristici se inmatriculeaza ca mopede si nu necesita nici un fel de permis. am cu mult peste 16 ani, am nevoie de alta categorie decat b ? adica a sau a1 ?? multumesc

Raspuns: Necesita cat. A (daca aveti peste 18 ani)sau A1.
Cu categoria B puteti conduce autovehicule a caror masa maxima autorizata nu depaseste 3500Kg.

***

Exista vreo exceptie privind varsta la care se poate conduce o masina?

Raspuns: Nici o exceptie. Minim 18 ani impliniti!!!Exceptie doar la motoscutere si la subcategoria B1-16 ani impliniti.

***

Categoria definita de legea 195/2003 ca "ciclomotoare" nu trebuie inmatriculate, conform legii, dar conducatorul lor are nevoie de permis A1?

In regulamentul de aplicare al OUG195 defineste subcategoria A1 pentru "motocicleta usoara cu o capacitate care nu depaseste 125 cm 3 si o putere care nu depaseste 11 kW". Deci nu e mentionat nimic de ciclomotoare!

Totusi in aceeasi lege 195 sunt doua articole care se contrazic:

"art19.autovehicul- vehiculul prevazut cu un dispozitiv mecanic propriu de propulsie; vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, si CICLOMOTOARELE NU SUNT CONSIDERATE AUTOVEHICULE"

"Conducatorii de AUTOVEHICULE trebuie sa posede permis de conducere si sa aiba varsta minima de 18 ani impliniti, cu exceptia celor care conduc un ciclomotor, care trebuie sa aiba cel putin varsta minima de 16 ani impliniti.".

Deci, trebuie sau nu permis pentru a conduce un ciclomotor?

Raspuns: Pentru ciclomotor, asa cum este definit in regulament ca fiind un vehicul cu doua sau trei roti, care este prevazut cu un motor cu ardere interna, avand o capacitate cilindrica de cel 50 cm3, CARE PASTREAZA CARACTERISTICILE GENERALE ALE BICICLETEI,PUTAND FI PUS IN MISCARE SI CU AJUTORUL PEDALELOR SI A CARUI VITEZA DE DEPLASARE NU DEPASESTE 50 KM/H, nu este necesar ca acesta sa fie inmatriculat si conducatorul sa posede permis.
Scuterele nu intra in acesta categorie.

***

As dori sa stiu daca imi trebuie carnet pt un scuter de 49 cmc cu 7 CP , pt ca mi-a spus cineva ca nu trebuie decat sa port casca ...( Scuterul nu are pedale )

Raspuns: Necesita inmatriculare si permis.


***

Am inteles ca mopedul face parte din categoria AUTOVEHICULE si scuterele de 49 cmc cu viteza maxima de 45 kmh(FARA PEDALE) intra in categoria moped,dar n-am inteles: trebuie sau nu permis de conducere pentru aceste scutere?

Raspuns: Art. 20 pct.1 din O.U.G.195/2002-Conducatorii de AUTOVEHICULE, trebuie sa posede permis de conducere si sa aiba varsta minima de 18 ani impliniti, cu exceptia celor care conduc un ciclomotor, care trebuie sa aiba cel putin varsta minima de 16 ani impliniti.
Necesita permis!!!

***


De curand am luat permisul pentru categoria A1. Am cumparat o motocicleta Aprilia Rs 125 din Germania. Am platit vama si tot ce a trebuit platit. Problema este urmatoarea: In acte motocicleta are aproximativ 35 de cai putere. Cu permisul meu nu pot sa conduc decat o motocicleta cu 11Kw/15cp. Motocicleta insa are un kit de reducere a puterii care este instalat pe ea si in Germania fostul proprietar a omologat motocicleta ca avand puterea 11kw/15 cp. Intrebarea mea este daca acea omologare e valabila si in Romania? Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede posibil si daca acea omologare nu este valabila ce trebuie sa fac sa o obtin si in Romania! Va multumesc!

Raspuns: Autoritatea competenta in acest domeniu este R.A.R.Prin urmare, numai in functie de mentiunea facuta in cartea de identitate, se poate sti in ce pozitie va aflati. Politia rutiera nu are atributii in acest domeniu.

Girl: What're you rebelling against, Johnny?
Johnny: Whaddya got?
-- The Wild One, 1953


Mai bine plangi de caldura, decat de durere ! * Topic dedicat Kawasaki GPZ * Never pet a burning dog !

Motociclistii cu tobe de neam prost care forjeaza la 3 noaptea pe bulevard nu's cu nimic mai breji decat cocalarii care-asculta manele in tramvai la telefonul mobil pus pe speaker.

#2 UncleFester

UncleFester

  Dirty Harry

 • Super Membru
 • PipPipPip
 • 1,817 posts
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti, Ploiesti
 • Moto: -
 • Numar: PH 90 VXX
 • Club: Maidanezu' Internațional

Posted 27 June 2005 - 09:24 PM

Am o motocicleta cu numere si carte de identitate vechi, si nici contractul de vanzare-cumparare cu vechiul proprietar nu este inca facut....vreau sa o inscriu, cu nr si carte noi, se mai poate face? am inteles ca la rar sunt pasibil de o amenda ca am inca numere vechi? care ar fi pasii exacti pe care trebuie sa ii urmez, incepand de la contractu de vanzare cumparare, ca sa am motocicleta cu numere noi....? pot fi alte reguli la braila decat la constanta? ast rasp

Raspuns: Modalitatea de inmatriculare a unui autovehicul este prevazuta in legislatie si se aplica pe tot teritoriul Romaniei.
Incheiati actul de vanzare-cumpare prin care dovediti ca intrati in posesia bunului si apoi cu documentele prevazute la art.33 din H.G.85/2003, efectuati formalitatile de inmatriculare. Pentru deplasarea pe drumurile publice in vederea prezentarii la R.A.R, puteti solicita numere provizorii.

***

un prieten din Bucuresti m-a rugat sa-i cumpar o motocicleta de aici (Elvetia). As vrea sa stiu care sint normele in vigoare (Euro 3 sau Euro 4 sau numar de ani) pentru a fi sigur ca o va putea inscrie. Am citit cu atentie intrebarile si raspunsurile respective dar din pacate acestea nu sint datate. Dumneavoastra ati raspuns deja la aceasta intrebare D-lui Sebastian Costin - Satu Mare dar nu stiu daca raspunsul mai este valabil. Va multumesc pentru rabdare si ajutor.


Raspuns: Raspunsul este valabil. Inscrierea motocicletelor nu intra sub incidenta normelor Euro.Ajutati-l pe prietenul dvs. prin cumpararea unei motociclete bune si frumoase!!!Toate cele bune si ma bucur ca acest site este util si in afara granitelor tarii.

***

Vreau doar un sfat. Mergand ieri acasa, ma aflam pe banda a doua, in spatele unui autoturism Opel Vectra care circula pe banda intai, in punctul mort al oglinzii lui laterale. Vazand ca acesta are o tendinta de a schimba banda si banuind ca nu ma vede, am claxonat SCURT. Acesta a accelerat brusc, trecand in fatza mea si aratandu`mi degete nu tocmai civilizate. Amandoi am oprit la vreo 300m mai departe la un semafor la care spre dreapta e verde intermitent, de data asta fiind eu pe banda intai. Conducatorul Opelului gesticula prin mashna, iar eu i`am spus sa se uite pe unde merge, moment in care el a iesit nervos din mashina (cu intentii nu tocmai prietenoase). Nu sunt adeptul violentei deci am ales sa virez dreapta fiindu-mi permis sa plec. Pot depune vreo plangere ceva? Am vreo shansa sa fie luata in seama? (I-am retinut numarul :banana: )

Raspuns: Puteti depune plangere la politia rutiera cu privire la incidentul descris. Legislatia rutiera prevede sanctiune in situatia semnelor aobscene efectuate din autovehicul.

***

un scuter a carui capacitate cilindrica este sub 50 de cmc trebuie inmatriculat in romania pt a circula pe drumurile publice?

Raspuns: Da, trebuie inmatriculat.Pentru a nu fi inmatriculat si a putea fi condus fara permis de conducere, trebuie sa indeplineasca caracteristicile bicicletei si sa nu depaseasca o viteza constructiva mai mare de 50 Km/h.

Girl: What're you rebelling against, Johnny?
Johnny: Whaddya got?
-- The Wild One, 1953


Mai bine plangi de caldura, decat de durere ! * Topic dedicat Kawasaki GPZ * Never pet a burning dog !

Motociclistii cu tobe de neam prost care forjeaza la 3 noaptea pe bulevard nu's cu nimic mai breji decat cocalarii care-asculta manele in tramvai la telefonul mobil pus pe speaker.

#3 reptile

reptile

  imblanzitor de kle :))

 • Moderatori
 • PipPipPip
 • 2,508 posts
 • Gender:Male
 • Location:Lipova,Arad
 • Interests:Sport,muzica,plimbari si motociclete bineinteles
 • Moto: Yamaha Tdm 850
 • Numar: cu litere si cifre

Posted 27 June 2005 - 10:01 PM

Sunt foarte utile :banana:

#4 Jack_Daniels_pescuter!

Jack_Daniels_pescuter!

  Incepator

 • Membru
 • Pip
 • 88 posts

Posted 04 July 2005 - 08:41 PM

unclefester... daca traiesti in epoca de aur te rog sa iti revii. Cei de la Peugeot dau din fabricatie foaie care dovedeste ca scuterele si mentionez scuterele care nu au caracteristicile unei biciclete , ca sunt ciclomotoare, si unii zic ca ce fac ei este ilegal dar politia le-a zis ca este legal , pe baietii cu peugeot-uri i-au oprit politia de nenumarate ori dar au aratat actul care dovedeste ca sunt ciclomotare!
viteza daunaza grav sanatatii corporale!!!!!!!!

#5 UncleFester

UncleFester

  Dirty Harry

 • Super Membru
 • PipPipPip
 • 1,817 posts
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti, Ploiesti
 • Moto: -
 • Numar: PH 90 VXX
 • Club: Maidanezu' Internațional

Posted 04 July 2005 - 08:50 PM

Eu zic sa te mai gandesti. Daca erau din epoca de aur, nu erau pe Internet. Si nu sunt afirmatiile mele, sunt afirmatiile politiei.

Girl: What're you rebelling against, Johnny?
Johnny: Whaddya got?
-- The Wild One, 1953


Mai bine plangi de caldura, decat de durere ! * Topic dedicat Kawasaki GPZ * Never pet a burning dog !

Motociclistii cu tobe de neam prost care forjeaza la 3 noaptea pe bulevard nu's cu nimic mai breji decat cocalarii care-asculta manele in tramvai la telefonul mobil pus pe speaker.

#6 Jack_Daniels_pescuter!

Jack_Daniels_pescuter!

  Incepator

 • Membru
 • Pip
 • 88 posts

Posted 04 July 2005 - 08:55 PM

intreaba politia daca este legal ce fac cei de la peugeot??
viteza daunaza grav sanatatii corporale!!!!!!!!

#7 gorelovers125

gorelovers125

  Incepator

 • Membru
 • Pip
 • 52 posts
 • Location:Bucuresti
 • Numar: B 45 CKP

Posted 05 July 2005 - 11:45 PM

Bai Jack mai termina frate k deja esti stresant tu nu vrei sa accepti k ai nevoie de carnet. Dece ai mai intrebat daca stii tu asa de sigur ca nu ai voie ? Eu cred k esti frustrat de faptul k nu reusesti si tu sa iei odata plasticul ala :laugh: :drink:

#8 Jack_Daniels_pescuter!

Jack_Daniels_pescuter!

  Incepator

 • Membru
 • Pip
 • 88 posts

Posted 06 July 2005 - 12:27 AM

bai pieton ... eu am zis ca ai nevoie !
viteza daunaza grav sanatatii corporale!!!!!!!!

#9 sebby

sebby

  Inconstient

 • Super Membru
 • PipPip
 • 563 posts
 • Gender:Male
 • Location:Dr Tr Severin
 • Interests:de toate
 • Moto: Suzuki k5 600
 • Numar: MH-01-UDW
 • Club: Clubless

Posted 10 July 2005 - 10:21 AM

Chiar asa e...cei de la Peugeot au tras sfori sau ce-au tras dar au anumite scutere din gama lor pe care ti le dau cu o hartie care atesta ca pot fi conduse fara permis...asta se intampla pt ca traim in romania... in rest se aplica regulile citate mai sus de Uncle Fester.. asta e..daca unii au pile si bani sa faca interventii... :bounce:
The kid.


Nu merge niciodata mai repede decat poate ingerul tau pazitor zbura!
Pana si ingerul tau pazitor ramane in urma la prea multi km/h !


Viteza Ucide!

Pe motoare !

#10 EX_:stress_L&P_*

EX_:stress_L&P_*
 • Anonimi

Posted 10 July 2005 - 11:57 AM

si ce daca ma? lasa-i si pe copii sa se bucure de nitzica viteza ca parca la 45 te plictisesti chiar si pan' la paine!

#11 wabit

wabit

  iepure motorizat

 • Super Membru
 • PipPip
 • 588 posts
 • Gender:Male
 • Location:Timisoara
 • Interests:Motociclete, mesterit, modificari
 • Moto: Ucumo, Hurricane
 • Numar: TM 22 MIO

Posted 10 July 2005 - 03:02 PM

Eu am primit un xerox de pe o foaie din aceea cand mi-am cumparat scuterul anul trecut. Scria ca daca e limitat la 45km/h si are 49cc nu am nevoie de permis si inmatriculare. M-am bazat pe hartia asta (pe care mi-au dat-o de la reprezentanta) si am circulat asa cu el. M-a oprit politia de doua ori, s-au uitat unul la altul ... :bounce: :crack: ... si m-au lasat sa plec. Asta pana am dat de unul care avea o intalnire in ziua respectiva si m-a dus la sectie, unde mi-a zis "sa-i propun o solutie sa ne convina la amandoi" ca pe el nu il intereseaza hartia mea; nici macar nu a vrut sa se uite.
Am scapat atunci basma curata si fara nici un leu, m-am dus acasa, mi-am pus scuterul in garaj, si pana nu am avut numere si permis, nu l-am mai scos de acolo, cu toate ca a fost un chin pentru mine.

Din cauza asta, nu sunt adeptul conducerii fara permis a scuterelor care se incadreaza in categoria asta; pe unii politisti nu ii intereseaza foaia respectiva; ei iti cer actele. Daca nu le ai ... la sectie ! Si va spun ca nu e o experienta pe care as vrea sa o repet.

#12 sebby

sebby

  Inconstient

 • Super Membru
 • PipPip
 • 563 posts
 • Gender:Male
 • Location:Dr Tr Severin
 • Interests:de toate
 • Moto: Suzuki k5 600
 • Numar: MH-01-UDW
 • Club: Clubless

Posted 11 July 2005 - 04:47 PM

"si pana nu am avut numere si permis"
aici vorbeam despre obligativitatea permisului .... care este discutabila in anumite cazuri...nicidecum despre numere (implicit inmatricularea) care sunt obligatorii la toate scuterele (chiar si la alea de la Peugeot...)
in fine...cum ti-e si norocu cu ai politisti (si de cunostinte, etc)... conduc astia pe la mine prin oras motoare de 125 fara permis...fara acte fara nimic..si nu le se intampla nimic...si altii care au mers pe scuter neinmatriculat, fara permis s.a.m.d au dosare penale...
as i said...this is romania...enjoy!after edit:
Parerea mea pur personala.... dati si examenul...pentru ca va prinde bine sa stiti regulile de circulatie si sa faceti si scoala..... (vorbesc din postura unui prieten pentru ca nu sunt vreun experimentat in masura sa dau sfaturi)...

Numai bine :crack: :bounce:

Edited by sebby, 11 July 2005 - 04:51 PM.

The kid.


Nu merge niciodata mai repede decat poate ingerul tau pazitor zbura!
Pana si ingerul tau pazitor ramane in urma la prea multi km/h !


Viteza Ucide!

Pe motoare !

#13 theBD

theBD

  Pork Secsi si Misogin

 • Super Membru
 • PipPipPip
 • 1,759 posts
 • Gender:Male
 • Location:Bucuresti
 • Moto: FE450, 990 AdvR, gixer750
 • Numar: hus
 • Club: Tanga Moteurs

Posted 12 July 2005 - 09:15 AM

Chiar asa e...cei de la Peugeot au tras sfori sau ce-au tras dar au anumite scutere din gama lor pe care ti le dau cu o hartie care atesta ca pot fi conduse fara permis...asta se intampla pt ca traim in romania... in rest se aplica regulile citate mai sus de Uncle Fester.. asta e..daca unii au pile si bani sa faca interventii... :crack:

View Post


sebby stie! :bounce:

intradevar.. peugeot a sponsorizat ceva actiuni ale politiei si prin urmare.. au obtinut o derogare pt ludix..

personal mi se pare o tampenie.. deoarece cel care conduce trebuie sa cunoasca macar regulile de circulatie..
"Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover." - Mark Twain

#14 sebby

sebby

  Inconstient

 • Super Membru
 • PipPip
 • 563 posts
 • Gender:Male
 • Location:Dr Tr Severin
 • Interests:de toate
 • Moto: Suzuki k5 600
 • Numar: MH-01-UDW
 • Club: Clubless

Posted 12 July 2005 - 02:11 PM

E spre binele lui in primul rand...
Mai am eu un prieten..are un scuter (gilera stalker)...si tot ii zic sa dea de carnet de cand am vazut ca vb-eam mai multi despre masini, motoare si altele si intreba care-i regula de dreapta... deci nu prea le are cu chestii elementare... in ultimele zile i-am aratat pozele pe care le-am descoperit in topicul cu "educatie prin poze" (sau cam asa...nu retin acum numele exact...) poate s-o mai tempera...
Numai bine..
The kid.


Nu merge niciodata mai repede decat poate ingerul tau pazitor zbura!
Pana si ingerul tau pazitor ramane in urma la prea multi km/h !


Viteza Ucide!

Pe motoare !

#15 mihairambo

mihairambo

  Incepator

 • Membru
 • Pip
 • 135 posts
 • Location:constanta

Posted 16 September 2008 - 04:30 PM

http://www.politiaru...ta.ro/forum.php

De aici am scos niste raspunsuri date de politie (deci nu "din auzite") la intrebari din domeniul moto.

Va rog din suflet sa imi spuneti daca o motocicleta usoara de 125 cmc si 11kw se incadreaza la subcategoria A1? Am auzit ca ar trebui sa aiba 124cmc ca sa fie legal, de 125cmc ar intra la categ A. Intrebarea mea este daca aceste valori trebuie sa fie mai mici (<) sau mai mici sau egale (<=)?

Raspuns: Specificatiile tehnice ale motocicletei de 125 cmc si 11 kw se incadreaza la subcategoria A1. Textul de lege spune" care nu depăseste 125 cm3 si o putere care nu depăseste 11 kW" Aceste valori sunt maxime, iar o valoare mai mare cu o unitate decat aceste valori maximale, duce la incadrarea in categoria A.

***

Va rog frumos sa imi spuneti ce acte sunt necesare unei motociclete aduse din strainate, fara vama platita pt a fi inmatriculata. Vreau sa cumpar o motocicleta si nu vreau sa fiu tras in piept sau sa fie furata. Daca nu stiti unde ma puteti indruma pt a afla aceste detalii, m`ar interesa si taxele vamale, omologare RAR, inmatriculare. Va multumesc mult de tot.

Raspuns: Prezentati motocicleta R.A.R. si ve-ti primi sprijin in identificare si verificare. Cat priveste documentele necesare inmatricularii, va rog sa revedeti art. 33 din H.G.85/2003.

***

Ce act normativ reglementeaza incadrarea ATV-urilor in raport cu categoria de permis ce trebuie detinuta de conducator? Exista o clasificare a ATV-urilor in acest sens,din punct de vedere al circulatiei rutiere (functie de cap.cilindrica,de exemplu)fata de categoria ce trebuie detinuta de conducator?

Raspuns: Nu exista clasificarea ATV-urilor, dar exista legislatia rutiera care prevede incadrarea in clasele de permis de conducere, in functie de greutate si capacitate cilindrica. Astfel:

-vehicul = un sistem mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru transportul de persoane si/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări;
-autovehicul = vehiculul prevăzut cu un dispozitiv mecanic propriu de propulsie; vehiculele care se deplasează pe sine, denumite tramvaie, si ciclomotoarele nu sunt considerate autovehicule. Definitia include si termenul automobil, care reprezintă oricare dintre vehiculele cu motor care servesc în mod normal transportului pe drum al persoanelor sau bunurilor ori la tractarea pe drum a vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane sau bunuri.(...).

CATEGORIA B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăseste 3.500 kg si al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.

SUBCATEGORIA B1: autovehiculul cu trei sau patru roti având masă proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, si echipat cu un motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cm3 sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteză prin constructie mai mare de 50 km/h;Nu cunosc caracteristicile tehnice ale acestor ATV-uri, dar daca se incadreaza in textele de mai sus(potrivit cartii tehnice), procedati in consecinta.

***

buna ziua ! ashi dori sa aflu shi eu cat timp necesita pt a a lua subcategoria a1 pt scutere?

Raspuns: Mergi la o scoala de conducatori auto, absolva cursul si apoi te prezinti la examen. Daca reusesti din prima incercare, totul ar trebui sa dureze circa o luna si jumatate.

**

Ce pot conduce cu permis de conducere subcategoria A1? Pot conduce o motocicleta de 125cmc si 14cp?

Raspuns: Cu subcategoria A1, poti conduce motocicleta cu specificatiile indicate, dar nu mai mari deoarece sunt la limita.

***

Va salut !In urma cu o saptamana am comis o contraventie pentru care mi s-a ridicat permisul de conducere. Fapta a fost incadrata corect insa la masura complementara care reprezinta retinerea permisului, temeiul legal a fost completat gresit adica art 251 in loc de 231 din HGU 85/2003. Poate fi acesta un motiv de contestare a procesului verbal pe motiv de nulitate? Ati mai avut asemenea cazuri ? Va multumesc !

Raspuns: :bounce: Problema cu virgula.Adresati-va judecatoriei ce are competenta in acest domeniu.Potrivit legislatiei in domeniu, omisiunea indicarii articolului de lege nu atrage nulitatea procesului verbal.

***

1.Cum se procedeaza in cazul pierderii certificatului de inmatriculare? (masina este pe numele fostului proprietar cu care inca nu am facut actele!)
2.Am schimbat domiciliul si nu am schimbat permisul de conducere in termen de 30 de zile.Cand voi merge la Politie sa il schimb voi primi automat si amenda, sau numai daca sunt descoperit in trafic?


Raspuns: Pentru pierderea certificatului si intrarea in posesia unuia nou, va trebui sa perfectati documentele si sa inscrieti autovehiculul pe numele dvs.
Pentru preschimbarea permisului, in situatia in care va hotarati sa efectuati acest lucru, nu o sa primiti sanctiune la prezentarea la ghiseu, aceasta masura aplicandu-se doar la descoperirea dvs. in trafic.Avand in vedere marimea sanctiunii(1,5-3 mil), va sfatuiesc sa nu asteptati sa fiti depistat.

***

Ce se intampla daca in continutul procesului verbal a fost scris eronat numele contravenientului in loc de STANCU s-a scris STANCIU? Daca am semnat procesul verbal crezand ca semnez pentru date de identitate si pagube produse, intrucat scrisul agentului era indescifrabil, iar acesta mi-a adus la cunostinta ca pentru asta semnez iar apoi am constatat ca semnasem pentru totul altceva, ce masuri pot lua pentru a-l reclama pe agentul constatator care mi-a adus in mod eronat la cunostinta altele decat ce era inscris in procesul - verbal? In cazul neacordarii de prioritate este obligatorie masura retinerii permisului de conducere, daca in urma neacordarii de prioritate s-a produs un accident?

Raspuns: Banuiesc ca greseala a intervenit numai la numele dvs. nu si la adresa cau C.N.P., motiv pentru care nu stiu daca acest lucru atrage nulitatea actului constatator, judecatoria fiind in masura sa decida si asupra celui de al doilea aspect semnalat.Cat priveste masura retinerii permisului de conducere in cazului neacordarii de prioritate in cazul in care in urma acestui fapt au rezultat pagube materiale, legea prevede suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

***

am si eu o intrebare....daca am 16 ani dar nu am carnet a1 ce scuter pot sa conduc???ce fal de scuter...si daca sunt oprit conducand un scuter de 49 cmc dar fara carnet ce pedeapsa sufar...cazier????voi mai putea sa mi iau carnet categoria b????

Raspuns: Poti conduce doar un ciclomotor, un vehicul care se poate pune in miscare si cu ajutorul pedalelor. Cat priveste conducerea unui vehicul fara a poseda permis, nu te sfatuiesc, acest lucru constituind infractiune.

***

Am cumparat un scuter cu capacitatea de 49,4 ...va rog din suflet daca imi puteti spune daca am nevoie de permis neaparat pentru al folosi... am auzit din diverse locuri ca nu...vreau sa fiu sigur. nu are pedale...am 17 ani....

Raspuns: Este necesar sa detineti permis de conducere, inmatriculat si sa purtati casca de protectie.


***

Va rog frumos sa imi spuneti, rovigneta este obligatorie pe drumurile nationale si pentru motociclete?

Raspuns: Nu, motocicletele sunt scutite de la plata taxei de drum.


***

Imi pot lua carnet pt scuter la 16 ani??

Raspuns: Da, subcategoria A1.


***

ce capacitate cilindrica am voie sa conduc in primul an de A? este adevarat ca am puterea limitata la un numar de kw?

Raspuns: Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul să conducă o motocicletă cu o putere care depăseste 25 kW sau un raport putere/greutate care depăseste 0,16 kW/kg ori o motocicletă cu atas cu un raport putere/greutate care depăseste 0,16 kW/kg, numai dacă are o experiență de minimum 2 ani pe o motocicletă cu specificatii tehnice inferioare sau dacă persoana are 21 de ani si promovează un test specific de cunostinte si comportament.


***

buna dimineata! Sunt posesorul unui motoscuter cu capacitatea cilindrica mai mica de 50cmc (fara petdale)si posesor al carnetului de conducere cat. B,C+E vreau sa stiu daca am voie sa conduc acesta motoreta sau ce imi trebuie pt a conduce aceasta motoreta.Rog sa-mi dati raspuns la aceasta intrebare.

Raspuns: Cu permisul pe care-l detineti aveti dreptul sa conduceti un tractor.Pentru a putea conduce acest autovehicul cu o capacitate cilindrica mai mica de 50 cmc, este necesar sa detineti cel putin subcategoria A1 daca nu cat. A.

***

Buna ziu va rog spunetim ceea ce trebuie sa fac deoarece am pierdut actele de la scuter care a fost adus acum un an din italia dar inca nu a fost inmatriculat ceea ce mi-a mai ramas la el din acte mai sunt copie dupa factura de cumparare,atestat provizoriu de circulatie,original asigurarea scuterului original si cartile de intretinere doresc sa il inmatriculez dar acum nu mai pot face acest lucru deoarece nu mai am cartea scuterului va rog spuneti-mi daca am vre-o sansa sa il inmatriculez va multumesc

Raspuns: Nu exista posibilitatea inmatricularii autovehiculului fara a poseda acele documente prevazute de lege. Incercati sa obtineti duplicat de la vechiul proprietar din Italia.

***Se poate conduce pe drumurile publice un ATV cu EURO 2 inmatriculat fara permis de conducere?

Raspuns: Depinde de capacitatea cilindrica, putere, viteza.In functie de incadrarea R.A.R.-ului, se poate sta de vorba.Aceste vehicule sunt noi in Romania si nu am avut ocazia sa cunosc caracteristicile.

***

la ce varsta se poate obtine un permis de conducere la categoria A1?

Raspuns: Minim 16 ani impliniti.

***

am adus un scuter nou aprilia de 49cmc si vt max de 45km/h. l am inmatriculat iar cei de la rar l au trecut in ci si talon la categorie : moped caroseria solo. adaug ca nu are pedale. in italia scuterele cu aceste caracteristici se inmatriculeaza ca mopede si nu necesita nici un fel de permis. am cu mult peste 16 ani, am nevoie de alta categorie decat b ? adica a sau a1 ?? multumesc

Raspuns: Necesita cat. A (daca aveti peste 18 ani)sau A1.
Cu categoria B puteti conduce autovehicule a caror masa maxima autorizata nu depaseste 3500Kg.

***

Exista vreo exceptie privind varsta la care se poate conduce o masina?

Raspuns: Nici o exceptie. Minim 18 ani impliniti!!!Exceptie doar la motoscutere si la subcategoria B1-16 ani impliniti.

***

Categoria definita de legea 195/2003 ca "ciclomotoare" nu trebuie inmatriculate, conform legii, dar conducatorul lor are nevoie de permis A1?

In regulamentul de aplicare al OUG195 defineste subcategoria A1 pentru "motocicleta usoara cu o capacitate care nu depaseste 125 cm 3 si o putere care nu depaseste 11 kW". Deci nu e mentionat nimic de ciclomotoare!

Totusi in aceeasi lege 195 sunt doua articole care se contrazic:

"art19.autovehicul- vehiculul prevazut cu un dispozitiv mecanic propriu de propulsie; vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, si CICLOMOTOARELE NU SUNT CONSIDERATE AUTOVEHICULE"

"Conducatorii de AUTOVEHICULE trebuie sa posede permis de conducere si sa aiba varsta minima de 18 ani impliniti, cu exceptia celor care conduc un ciclomotor, care trebuie sa aiba cel putin varsta minima de 16 ani impliniti.".

Deci, trebuie sau nu permis pentru a conduce un ciclomotor?

Raspuns: Pentru ciclomotor, asa cum este definit in regulament ca fiind un vehicul cu doua sau trei roti, care este prevazut cu un motor cu ardere interna, avand o capacitate cilindrica de cel 50 cm3, CARE PASTREAZA CARACTERISTICILE GENERALE ALE BICICLETEI,PUTAND FI PUS IN MISCARE SI CU AJUTORUL PEDALELOR SI A CARUI VITEZA DE DEPLASARE NU DEPASESTE 50 KM/H, nu este necesar ca acesta sa fie inmatriculat si conducatorul sa posede permis.
Scuterele nu intra in acesta categorie.

***

As dori sa stiu daca imi trebuie carnet pt un scuter de 49 cmc cu 7 CP , pt ca mi-a spus cineva ca nu trebuie decat sa port casca ...( Scuterul nu are pedale )

Raspuns: Necesita inmatriculare si permis.


***

Am inteles ca mopedul face parte din categoria AUTOVEHICULE si scuterele de 49 cmc cu viteza maxima de 45 kmh(FARA PEDALE) intra in categoria moped,dar n-am inteles: trebuie sau nu permis de conducere pentru aceste scutere?

Raspuns: Art. 20 pct.1 din O.U.G.195/2002-Conducatorii de AUTOVEHICULE, trebuie sa posede permis de conducere si sa aiba varsta minima de 18 ani impliniti, cu exceptia celor care conduc un ciclomotor, care trebuie sa aiba cel putin varsta minima de 16 ani impliniti.
Necesita permis!!!

***


De curand am luat permisul pentru categoria A1. Am cumparat o motocicleta Aprilia Rs 125 din Germania. Am platit vama si tot ce a trebuit platit. Problema este urmatoarea: In acte motocicleta are aproximativ 35 de cai putere. Cu permisul meu nu pot sa conduc decat o motocicleta cu 11Kw/15cp. Motocicleta insa are un kit de reducere a puterii care este instalat pe ea si in Germania fostul proprietar a omologat motocicleta ca avand puterea 11kw/15 cp. Intrebarea mea este daca acea omologare e valabila si in Romania? Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede posibil si daca acea omologare nu este valabila ce trebuie sa fac sa o obtin si in Romania! Va multumesc!

Raspuns: Autoritatea competenta in acest domeniu este R.A.R.Prin urmare, numai in functie de mentiunea facuta in cartea de identitate, se poate sti in ce pozitie va aflati. Politia rutiera nu are atributii in acest domeniu.

am si eu o intrebare: ce patesc daca ma prinde politia conducand o motocicleta de 125cc si 22kw, si avand subcategoria A1? unii mi-au spus ca daca ma prinde politia , imi face dosar penal si imi suspenda dreptul de a lua alte categorii(A B E).....vreau sa stiu daca e adevarat
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

DMCA.com Protection Status